Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Gıda Teknolojileri Laboratuvarı, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojileri ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programları tarafından ortak laboratuvar olarak kullanılmaktadır.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarının Amaçları

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı ile gıda, ilaç ve kozmetik endüstrisinde ekonomik değeri olan tıbbi ve aromatik bitkilerin; korunması, biyolojik, ekolojik, genetik ve sistematik özellikleri ile kültüre alınması ve özelliklerinin tespiti için gerekli bilgiye sahip yardımcı teknik personelin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.  Bu amaçlar doğrultusunda laboratuvar ortamında; Parfüm Bitkileri Değerlendirme dersi kapsamında öğrencilerle birlikte saf etil alkolün, distile su ile istenilen oranlarda seyreltilmesi ve elde edilen seyreltilmiş etil alkol ile bitkilerden elde edilmiş olan uçucu (esansiyel) yağlardan, çeşitli parfüm formulasyonlarının yapımı gerçekleştirilmektedir. Her öğrencinin isteği doğrultusunda farklı bitkilere ait uçucu yağlar kullanılarak kişiye özel parfüm denemeleri yapılmaktadır.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarında Uygulanan Teknikler

Fitoterapi dersi kapsamında öğrencilere tentür yapımı, merhem ve krem yapımı gösterilmektedir. Yanı sıra öğrencilere çay terkiplerinin hazırlanması, tıbbi bitkilerden sıcak yağ çıkarma teknikleri, infüzyon ve dekoksiyon işlemlerinin yapımı gösterilmektedir.

Gıda Teknolojileri Programı ile gıda bilimi ve teknolojisi konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip, elde ettiği bilgileri ve pratikleri gıda üretimi, kalite güvence, araştırma ve geliştirme çalışmaları ve gıda kontrolü gibi alanlarda etkili kullanabilen, üretim işlemlerinde becerili, gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilecek, çağdaş üretim teknolojilerini bilen, ekip çalışmasına yatkın, meslek ahlakına uyan gıda teknikerleri yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarının ortamında mikrobiyolojik besi yeri oluşturma ve bakteri ekimi,   süt ve süt ürünlerinde asitlik ve çökelek tayini,  yağlardan asitlik tayini, baklagillerde, unlu mamullerde ve baharatlarda kuru madde ve organik madde tayini çalışmaları yapılmaktadır.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarı 50 m2 alana sahiptir.

Cihaz Cinsi

Adedi

Binoküler mikroskop

2

Etüv (inkübatür)

1

Borde Hassas Terazi

1

Su Banyosu

1

Ph metre ve Manyetik Karıştırıcı

1

Büret

5

Çeker ocak

1

Vibratör

1

Santrifüj Cihazı

1

Balon jojeler, Deney tüpleri, Mezürler, Pipetler, Bagetler

Dr.Öğr. Üyesi Tuğba KAMAN

SHMYO / Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı / Tıbbi ve Aromatik Bitkiler - Program Başkanı

CV Görüntüle Özgeçmiş Tuğba KAMAN / (0216) 400 22 22 : 5025