Yatay Geçiş Nasıl Yapılır? Puanları Nelerdir?

yatay geçiş

Yatay Geçiş Başvuru ve Bilgilendirmeleri

Yatay geçiş, bilgilendirme ve kayıt işlemleri ile ilgili Üniversitemizle aşağıdaki kanallardan doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Başvuru işlemleri için aşağıda bulunan link üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Değerlendirme sonucu ile ilgili Üniversitemiz tarafından aranarak bilgilendirilme yapılacaktır.

ONDESTEK

Yatay Geçişte Farkı, “Üsküdar” ile Yaşayın

Toplumun ihtiyaçları doğrultusunda özellikle psikoloji, psikiyatri ve nöroloji gibi davranış bilimleri ve sağlık alanında projeler üreten ve akademik çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi,  yatay geçiş imkânları ile akademik eğitimde öncü olmaya devam ediyor.

Yatay Geçiş Nedir?

Yatay geçiş, bir üniversitenin bir bölümünde eğitim gören öğrencinin eğitimine başka bir üniversitede farklı bölümde veya başka bir üniversitede aynı bölümde devam etmesini sağlayan sistemdir. Yatay geçiş; öğrencinin not ortalaması, ÖSYM puanı vb. şartları taşıması durumunda tüm sınıflarda yapılabilmektedir.

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Üniversite dışı yatay geçişler Not ortalaması ile geçiş ve merkezi yerleştirme puanı ile geçiş olarak 2 farklı şekilde yapılabilmektedir. Detaylar aşağıda yer almaktadır.

Yatay Geçiş”te de Tercih Edilen Üniversite

Öğrencilerine sunduğu farklı burs olanaklarıyla Yatay Geçiş’te de en çok tercih edilen yükseköğretim kurumları arasında yer alan Üsküdar Üniversitesi, bu şekilde her yıl yüzlerce üniversite öğrencisinin vakit kaybetmeden en doğru seçimi yapmasına imkan sağlıyor.

Uzman Akademik Kadroya Ulaşmak, Üsküdar’da Çok Kolay!

Davranış bilimleri ve sağlık alanında Türkiye’nin ilk tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesinde, öğrenciler eğitimlerini laboratuvar ve uygulama imkânları dâhilinde sürdürürken; alanında uzman akademik kadro ile bir araya geliyor.  

Üsküdar’ın Merkezindeki Üniversite

İstanbul’un en eski yerleşim merkezlerinden Üsküdar’ın kalbinde bulunan Üsküdar Üniversitesinin Altunizade Merkez, Altunizade Güney ve Üsküdar Çarşı Yerleşkeleri, konum açısından önemli avantajlar sağlıyor. Metro, metrobüs, Marmaray ve şehir hatları gibi toplu ulaşım araçlarına yakın mesafede bulunan yerleşkelere ulaşım oldukça kolay.

Klinik Uygulamalar ile Eğitim Fırsatı, Üsküdar Üniversitesinde…

Üsküdar Üniversitesi, teorik eğitimin yanı sıra uygulama imkânları da sunuyor. Altunizade Merkez, Altunizade Güney ve Üsküdar Çarşı Yerleşkelerinde eğitim gören öğrenciler, klinik uygulamaları bilim ortağı olduğu Ümraniye’deki NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, Etiler ve Feneryolu’ndaki Tıp Merkezlerinde gerçekleştiriyor.

Üsküdar Üniversitesinde teknolojinin son yeniliklerine sahip 3 adet simülasyon odası ve 19 farklı alanda elliyi aşkın laboratuvar bulunuyor.

Yatay Geçiş Destek Bursu

Üniversitemize yatay geçiş yapan öğrencilerden kendi üniversitesinde herhangi bir burs veya indirimi olan öğrencilere ve devlet üniversitesinden yatay geçiş yapan öğrencilere %75 ' e varan oranlarda burs desteği sağlanmaktadır.

Destek bursları burs komisyonu tarafından öğrencinin daha önceki burs durumu ve taban puanı dikkate alınarak belirlenmektedir.

Taban puanı ilgili bölümün % 75, % 50 veya % 25 indirimli seçeneklerinden birine tutan öğrencilere puanlarının tuttuğu oranda burs desteği sağlanmaktadır. 

Taban puanı ilgili bölümün ücretli seçeneğine tutan öğrencilere %25 burs desteği (Psikoloji bölümü hariç) sağlanmaktadır.

Yatay Geçiş Başarı Bursu

Öğrencinin okulundaki ağırlıklı genel not ortalamasının 3,50-4,00 arasına olması durumunda belirlenmiş olan destek bursuna ilave 3.50-3.74 % 10, 3.75-4.00 %20 oranında burs desteği sağlanmaktadır.

Daha önce kendi okulunda önemli bilimsel çalışmalarda bulunmuş, sosyal sorumluluk projeleri geliştirmiş veya okul takımlarında aktif olarak yer almış olan öğrenciler bu durumlarını belgelendirmeleri ve burs komisyonu’nun uygun görmesi şartıyla ilave burs desteği alabilirler.

Kurumlararası Yatay Geçiş (Not Ortalaması ile) Başvuru Koşulları (Yurt İçi-Yurt Dışı)

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş (Ek Madde-1) Başvuru Koşulları

Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme (ÖSYM) puanı, geçmek istediği programın taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, başarı durumuna ve program eşdeğerliğine bakılmaksızın hazırlık sınıfı, ara sınıflar ve son sınıf dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir.

Yurdumuzda, KKTC’de ve YKS kılavuzunda yer alan yurt dışı üniversitelerdeki Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış adaylar başvuru yapabilirler. 

YKS kılavuzunda yer almayan yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış adaylar başvuru yapamazlar. KKTC ve YKS kılavuzunda yer alan yurt dışı üniversitelerden sadece güz dönemi için başvuru yapılabilir.

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı uygulama ilkeleri için tıklayınız

*Bu kapsamda Bahar döneminde Ön Lisans programları ile birlikte Lisans Bölümleri için de yatay geçiş başvurusu kabul edilmektedir.

Lisans - Ön Lisans Başvuru Tarihi: 05.07.2024 Cuma - 20.09.2024 Cuma 

Tıp Fakültesi – Diş Hekimliği Fakültesi Başvuru Tarihi: 05.07.2024 Cuma – 02.08.2024 Cuma

Başvuru İçin Gerekli Belgeler (Yurt İçi)

  1. Öğrenci Belgesi
  2. Transkript
  3. ÖSYS sonuç belgesi (öğrencinin kayıt yaptırdığı yıla ait Puan Kartı ve Yerleştirme Belgesi)
  4. Disiplin durumunu belirten belge (transkript üzerinde disiplin durumu belirtilmiş ise ayrıca belge istenmez.)
  5. Lise diplomasının  fotokopisi
  6. Ders planı
  7. Ders içerikleri

Başvuru İçin Gerekli Belgeler (Yurt Dışı)

  1. Öğrenci Belgesi (Noter onaylı Türkçe çevirisi) (Son 1 ay içinde alınmış belgenin aslı, öğrencinin Üniversiteye hangi tarihte kayıt yaptırdığı, sınıf/fakülte/bölüm/program adının belirtilmesi ve halen kayıtlı öğrenci olduğu bilgisi mutlaka açıkça yer almalıdır.)
  2. Transkript Belgesi (Noter onaylı Türkçe çevirisi) (İlk ders aldığı dönem itibariyle tüm dönemlerin yıl ve sınıf bazında yazılı olması ve not ortalamasının 4’lük sistemde açıkça belirtilmesi)
  3. Disiplin Durumunu Belirten Belge (Noter onaylı Türkçe çevirisi)
  4. Yatay geçişe engel bir durum olmadığına dair belge (Noter onaylı Türkçe çevirisi)
  5. Kayıtlı olduğu üniversitede kayıt dondurma işlemi yapıldı ise yapılan dönemlere ait belge (Noter onaylı Türkçe çevirisi)
  6. Kayıtlı olduğu üniversiteye giriş yaptığı kayıt yılına ait ÖSYS/YKS puan kartı, ÖSYS/YKS yerleştirme belgesi veya muadil sayılan belgeler
  7. Yurda Giriş/Çıkış Belgesi (Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak veya E-Devlet çıktısı)
  8. Pasaport Fotokopisi (Yurda giriş-çıkış yaptığını gösteren bütün sayfalar dahil)
  9. Üniversitenin, dünya sıralamasında ilk 400'de yer aldığını gösterir belge (Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking kuruluşlarından en az üçünde 400’lük dilimde yer alması gerekmektedir.)
  10. Kayıtlı olduğu üniversitede hazırlık okuduğu dönemlerin açıkça belirtilmesi, yabancı dil eğitimi aldığına dair dil belgesi ve İngilizce yeterlilik belgesi ayrı olarak alınması gerekmektedir. (Noter onaylı Türkçe çevirisi)
  11. Eğitim dili İngilizce olan programlara başvuru için İngilizce yeterlilik belgesi
  12. Okul Tanıma Belgesi
  13. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  14. Lise Diploması Fotokopisi
  15. 2 Adet Fotoğraf (Kesin kayıt esnasında)
  16. Ders İçerikleri (Noter onaylı Türkçe çevirisi)
  17. Öğretim Planı (Noter onaylı Türkçe çevirisi)

*Kesin kayıt esnasında başvuruda kullanılan evrakların orijinalleri ile kayıt yapılacaktır, eksik evrak ile kayıt yapılamaz.

Başvurular Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yapılmaktadır. Başvurular ilgili fakültelerin komisyonları tarafından incelenir ve uygun görülen öğrenciler kesin kayıt yaptırmaya hak kazanırlar.

Kesin kaydını yaptıran öğrencilerin sundukları belge ve bilgilerin doğru olmadığı anlaşılırsa, hangi yarıyılda olursa olsun tespit edildiği andan itibaren Yükseköğretim Kurumu ile ilişkileri kesilir. Söz konusu öğrenciler Yükseköğretim Kurumlarından ayrılmışlarsa kendilerine verilen tüm belgeler (diploma dahil) iptal edilir ve haklarında yasal işlem yapılır.

İsimleri aynı olan veya ilgili yönetim kurulları tarafından içeriklerinin en az yüzde sekseni aynı\nolduğu tespit edilen diploma programları arasında yapılan geçiştir.
Ön lisans programlarının ikinci ve üçüncü yarıyıllarına; lisans programlarının ikinci ve üçüncü\nsınıflarına yatay geçiş başvurusu yapılabilir.
Not ortalamasına göre yatay geçiş yapacak öğrencinin genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60(4.00 üzerinden 2.29) olması gerekmektedir. Öğrenci yatay geçiş yapabilmek için not ortalaması şartını taşımıyorsa, öğrencinin sınava girdiği yıl yatay geçiş yapmayı düşündüğü bölüm/program ile ilgili merkezi yerleştirme puanının girmek istediği bölüm/programın o yılki taban puanına eşit veya yüksek olmalıdır.
Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı ve son sınıf dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Yatay geçiş kontenjanları ile ilgili bu sayfadan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Başvuru Formu(http://uskudar.edu.tr/assets/uploads/sayfa/161/file/yatay-geciskurum-disi-basvuru-formu.pdf linkinden başvuru formuna ulaşabilirsiniz)\n- Transkript\n- Öğrenci Belgesi\n- Ders planı\n- Ders içerikleri\n- Disiplin durumunu belirten belge (transkript üzerinde disiplin durumu belirtilmiş ise ayrıca\nbelge istenmez.)\n- Hazırlık eğitimi muafiyet belgesi (hazırlık eğitimi zorunlu bölüme başvuranlar için).\n- ÖSYS sonuç belgesi (Puan Kartı ve Yerleşme Belgesi).\n- Yurtdışından yapılacak başvurular için ayrıca, öğrenim görülen yükseköğretim\nkurumunun Yükseköğretim Kurulunca tanındığına ilişkin belge.