ORCID NUMARASI/TEZLİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİMİZİN DİKKATİNE

  • Anasayfa
  • ORCID NUMARASI/TEZLİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİMİZİN DİKKATİNE

Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı Öğrencilerimizin Dikkatine

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bünyesinde yürütülmekte olan Açık Bilim ve Açık Erişim Yazılımının alt yapısında verilerin standardizasyonunun sağlanması için Uluslararası Yazar Kimlik Numaralarından Open Researcher and Contributor ID (ORCID) öğretim elemanları ile tezli lisansüstü öğretim programına kayıtlı öğrencilerin kullanmalarının YÖK Yürütme Kurulunun 13.05.2020 tarihli toplantısında karar altına aldığı ve akademisyenlerin 31.07.2020 tarihine kadar ORCID almaları gerektiği belirtilmiştir.

İlgili karara göre lisansüstü tezler ile makale, kongre ve sempozyum bildirileri, kitap ve her türlü bilimsel yayınların takibinde öğretim elemanları ile tezli lisansüstü eğitim programlarına kayıtlı öğrencilerin Open Researcher and Contributor ID (ORCID) numarası kullanmalarının zorunlu tutulması kararlaştırmıştır. Bu karara uygun olarak tezli lisansüstü program öğrencilerimizin en geç 01.01.2021 tarihine kadar ORCID numarası almaları gerekmektedir.

ORCID Hakkında Bilgilendirme

Araştırmacı Kimlik Tanımlama

Gerek bazı yazar isimlerindeki benzerlikler ve kadın araştırmacıların evliliğe bağlı olarak soyadlarının değişmesi, gerekse isimlerin veriliş yöntemlerindeki farklılıklardan dolayı bir akademisyenin tüm yayınlarına toplu olarak ulaşmada sorunlar yaşanmaktadır. Neticesinde; bilimsel çıktıların yönetiminde doğru veriler kullanılamamakta ve bir yazar ya da bağlı olduğu kurum ile ilgili yapılacak analizler hatalı sonuçlar vermektedir. Bir araştırmacıya ait çalışmaların toplu olarak görüntülenebilmesi ve analizlerde doğru verilerin kullanılabilmesi için akademisyenlerin kimlik tanımlamasının yapılması zorunlu bir hal almıştır. Dijital kimlik tanımlaması yapmak için ORCID (Open Researcher and Contributor ID) ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.

ORCID Hakkında

Farklı yayınevi ve paydaşların desteği ile başlatılmış ortak bir girişimin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Amaç; tek bir dijital kimlik kullanmak suretiyle, bir araştırmacıya ait araştırma çıktılarının tamamının tek bir hesap altında toplanmasıdır. Ayrıca ORCID sistemler arası iletişimi sağlamakta ve kimlik doğrulama imkanı sunan uygulama geliştirme ara yüzleri (API) sunmaktadır.

ORCID Kayıt

Ücretsiz olarak kolayca ORCID’e kayıt olabilir ve yayınlarınızı bir araya getirerek, kayıtlı diğer bilim insanları ve araştırmacılar arasında tarama yapabilirsiniz. ORCID kaydınızı, profesyonel bilgileriniz ile geliştirmeniz mümkün; ResearcherID, Scopus veya LinkedIn gibi sitelerdeki bilgilerinizi buraya aktarabilirsiniz. Yaptığınız bir çalışmayı gönderirken, çalışmanızla ilgili tanınırlık kazanacağınız ve çalışma akışınızı kontrol edeceğiniz her durumda, burs veya destek programları başvurularınızda, kişisel web sitenizde vs. ORCID tanımlayıcınızı kullanabilirsiniz.

Kayıt Linki: https://orcid.org/register

Üniversitemizle ilgili “AKLINDA NE VARSA” bize sor!