Necip Fazıl KISAKÜREK 1904 – 1983

Necip Fazıl KISAKÜREK

Türk Edebiyatının şair, hikâye, piyes yazarı, gazeteci ve fikir adamı Necip Fazıl Kısakürek kimdir? Hayatı, eserleri ve fikirleri ile yol gösteren Türk şiirinin önemli isminin kısaca hayatı hangi aşamalardan geçmiştir? 

Necip Fazıl Kısakürek kimdir?

Necip Fazıl Kısakürek, 1904 yılında İstanbul’da doğdu. Gedikpaşa’da önce Fransız, sonra Amerikan mektebi, Büyükdere Emin Efendi mahalle mektebi, Büyük Reşid Paşa Numune, Vaniköy Rehber-i İttihad mekteplerinde okuduktan sonra Heybeliada Numune Mektebinden mezun oldu. Heybeliada Bahriye Mektebine kaydoldu. 1921’de İstanbul Dârülfünun Felsefe Bölümüne yazıldı, buradaki öğrenimini tamamlayamadan 1924 yılında devlet bursu ile felsefe tahsili için Paris’e Sorbonne Üniversitesine gitti.

Türkiye’ye dönüşünde İstanbul ve Anadolu’da bazı bankalarda memuriyet ve müfettişlik yaptı. Bir Fransız mektebinde, Ankara Devlet Konservatuvarında, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinde ve Robert Kolej’de çeşitli dersler okuttu. 1942’den itibaren memuriyeti bırakıp tamamen yayın hayatına başladı.

Necip Fazık Kısakürek’in edebi kişiliği

Türk edebiyatında kendine özgü yeri olan büyük şairlerden olan Necip Fazıl, edebiyatın şiir, tiyatro, roman gibi farklı alanlarında başarılı eserler vermiş bir isimdir. 

İlk şiirleri 1922’de Yeni Mecmua’da yayımlandı. Kaldırımlar adlı şiir kitabıyla büyük ilgi gördüğü için “Kaldırımlar Şairi” olarak anıldı.

Milli Mecmua, Hayat ve Varlık dergilerinde şiirleri yayımlandı. 1929-1936 yılları arasında Ağaç dergisini yayımladı. 1943-1978 yılları arasında

Büyük Doğu dergisinin ve Büyük Doğu yayınlarının sahibi ve yazarı olarak çalıştı. Son Posta, Yeni İstanbul, Babıali’de Sabah, Bugün, Milli Gazete, Hergün ve Tercüman gazetelerinde yazıları yayımlandı. Şiir kitaplarının yanı sıra tiyatro, hikâye, roman, hatıra, din-tasavvuf, deneme, fıkra, siyasî-tarihî inceleme türü eserleri de bulunmaktadır.

Necip Fazık Kısakürek’in eserleri

Şiirleri “Örümcek Ağı”, “Kaldırımlar”, “Ben ve Ötesi”, “Sonsuzluk Kervanı”, “Çile” isimli kitaplar şeklinde yayımlanan Kısakürek “Tohum”, “Bir Adam Yaratmak”, “Künye”, “Yunus Emre”, “Kanlı Sarık”, “Para”, “Mukaddes Emanet”, “Sabır Taşı”, “Reis Bey”, “Nam-ı Diğer Parmaksız Salih”, “Ahşap Konak” gibi tiyatro eserleri kaleme almıştır. Şiir ve tiyatro oyunları yanı sıra hikâye ve romanlar da yazan Kısakürek’in öyküleri “Bir Kaç Hikâye”, “Bir Kaç Tahlil” adı altında basılmıştır.

Necip Fazık Kısakürek’in fikrileri

Sanatkârlığının yanı sıra siyasî ve fikrî yazılarıyla yaygın bir şöhret kazanan Necip Fazıl, 1930’lu yıllarda düşünce ve fikir hayatında büyük değişim yaşadı ve bu değişimi eserlerine yansıttı. 

1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşayan Kısakürek, 1943-1978 arasında 512 sayı yayımlanan Büyük Doğu dergisi yoluyla görüşlerini kamuoyuna duyurdu ve Büyük Doğu Hareketi'ne önderlik etti.

Kısakürek, 25 Mayıs 1983 tarihinde İstanbul’da yaşam veda etti. Ailesi tarafından 2015 yılında Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı kurulan Necip Fazıl adına 2014 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile  her sene Aralık ayında Necip Fazıl Ödülleri verilmektedir.