Meliha TERZİOĞLU (1915 – 1995)

Meliha TERZİOĞLU

Manisa, Soma’da 1915 yılında doğdu. İstanbul Amerikan Kız Kolejinde ortaöğrenimini tamamladıktan sonra yükseköğrenimini ABD’de Wellesley Kolejinde ve doktorasını Yale Üniversitesi Tıp Fakültesinde yaptı. 1938 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji kürsüsünde göreve başladı. Bilimsel tavrını yaşamının özel alanından ayrı tutmayıp, çalışmalarını bu bütünlük içinde sürdüren Meliha Terzioğlu, 1944 yılında doçent, 1949’da profesör olmaya hak kazanarak fizyoloji alanında “Türkiye’nin ilk kadın öğretim üyesi” oldu.

Fizyoloji alanının gelişmesine yönelik çalışmalarının yanı sıra biyofizik dersinin tıp fakültesi öğretim programına katılmasında ve çok sayıda fakültede biyofizik bilim/anabilim dallarının kurulmasında da önemli rol üstlenerek, bu disiplinin ülkede varlık göstermesini sağladı. Bu amaca yönelik girişimleri, biyofizik dersinin 1963 yılında İstanbul Tıp Fakültesinin müfredatına alınmasına vesile oldu.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin kuruluşunda aktif görev aldı ve hizmetlerini burada sürdürdü. Biyofizik ayrı bir anabilim dalı olarak ayrılıncaya kadar fizyoloji ve biyofizik kürsüsü başkanlığını yürüttü. 1984 yılında emekli oldu. Eserlerinden bazıları; Fizyoloji Dersleri (Hans Winterstein ile), Fizyoloji Ders Kitabı, Fizyoloji Ders Kitabı (Prof. Dr. Lütfi Çakar ile), Fizyoloji Praktikumu’dur.