Robert KOCH (1843 – 1910)
Alman hekim ve bakteriyoloji bilginidir. Tüberküloz basilini buldu. Şarbon, kolera ve birçok bulaşıcı hastalığa ilişkin geliştirdiği yöntemlerle çağdaş bakteriyolojinin temellerini atmıştır. 1843’te Hannover yakınlarında doğdu. Başarılı lise öğreniminden sonra Göttingen Üniversitesinde tıp öğrenimi gördü. Bakteriyolojiye büyük önem verdi. Katıldığı bir yarışmada dölyatağı sinirlerine ilişkin incelemesiyle birincilik ödülü kazandı.Şarbon basili üzerine önemli araştırmalar yaparak, kendi geliştirdiği bakteri yöntemleriyle basilin dirençli sporlarını üretti ve her türlü kötü koşullarına karşı etkinliğini yıllarca koruyabileceğini buldu.
Geliştirdiği bakteriyoloji tekniklerinin ışığında, bakterilerin tanımı ve hastalık yapıcı etkinliklerinin incelenmesi için başvurduğu kurallar bu bilim dalının temel ölçütlerini oluşturdu. Berlin’de kurduğu laboratuvarında yaptığı incelemelerinde tüberkülozun bulaşıcı olduğunu gösterdi. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yürüttüğü incelemeleri sonucunda tüberküloz basilini elde etmeyi başardı. Bu başarısı onu Mısır ve Hindistan’daki kolera salgınlarını araştırmaya sevk etti. Koleranın etkeni olan virgül basilini bularak hastalığın önlenmesine katkıda bulundu. 1885’de Berlin Üniversitesinde profesör oldu.
Ülkesinin dışında Güney Afrika, Mısır ve Hindistan olmak üzere salgın hastalık bölgelerinde incelemeler yaptı. 1905’te tüberküloza ilişkin çalışmalarıyla Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü kazandı. 1908’de de kendi adına
konulan ödülü ilk kazanan bilim adamı oldu.