Üsküdar Üniversitesi Türkiye’nin “Yeşil Üniversiteleri” arasında üst sıralarda!
Üsküdar Üniversitesi Yeşil Kampüs ve Çevresel Sürdürülebilirlik konularında küresel farkındalık yaratmayı amaçlayan prestijli bir platform olan "UI GreenMetric World University Rankings 2024" sıralamasında önemli bir başarıya imza attı. Sürdürülebilirlik konularıyla ilgilenen yeni neslin yetiştirilmesi üniversitenin eğitim ve araştırma rolü puanı sıralamasında Vakıf Üniversiteleri arasında 5. Sırada yer aldı. Üsküdar Üniversitesi aynı zamanda doğal kaynakların verimli kullanımı, geri dönüşüm kültürünün yaygınlaşması, bu kültürün araştırma ve eğitim faaliyetleri ile desteklenmesi başlığındaki kategoride dünya üniversiteleri arasında ilk 400 üniversite arasında da yer aldı.
Üsküdar Üniversitesi, sürdürülebilirlik ve çevre bilinci konularında küresel farkındalığı amaçlayan prestijli bir platform olan "UI GreenMetric World University Rankings 2024" sıralamasında, genel puan türünde Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında önemli bir başarıya imza attı. 12. sırada yer aldı.
Yeşil kampüs ve çevresel sürdürülebilirlik başlığı altında üniversitelerin altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atık yönetimi, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi pek çok alanda değerlendirildiği bu sıralamada, Üsküdar Üniversitesi, sürdürülebilirlik konusundaki iddiasını bir kez daha kanıtladı.
Elde edilen bu başarı, yalnızca genel sıralama ile sınırlı kalmadı. Üsküdar Üniversitesi, eğitim ve araştırma rolü puanı açısından da Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında 5. sırada yer aldı.
Dünyada ilk 400 üniversite arasında…
Üsküdar Üniversitesi, doğal kaynakların verimli kullanımı, geri dönüşüm kültürünün yaygınlaşması, bu kültürün araştırma ve eğitim faaliyetleri ile desteklenmesi başlığındaki sıralamamız ile birlikte tüm kategorilerde dünya üniversiteleri arasında ilk 400 üniversite arasında.
“Yeşil üniversite” olma vizyonunu güçlü bir şekilde ortaya koyan Üsküdar Üniversitesi bu başarı ile üniversitenin sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği projelerin ve geliştirdiği kültürün uluslararası alanda karşılık bulduğunu gözler önüne serdi.
Gelecek yıl için iyileştirme planları
Üsküdar Üniversitesi, gelecek yıl GreenMetric sıralamasında daha da üst sıralarda yer almak için temiz enerji, atık geri dönüşümü ve suyun yeniden kullanımı gibi konuları öncelikli iyileştirme alanları olarak belirledi. Bu kapsamda, bu alanlara ilişkin politika belgelerinin hazırlanması ve uygulamaya geçirilmesi planlanıyor.
GreenMetric nedir? (Yeşil Üniversite Endeksi)
Tüm dünyadan saygın üniversitelerin katıldığı uluslararasılaşmayı teşvik eden, sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çeken ve çevre bilinci konusunda küresel farkındalık yaratmayı amaçlayan bir platform olan GreenMetric, dünyadaki bütün yükseköğretim kurumlarının katılımına açık. Her yıl farklı ülkelerden pek çok üniversite GreenMetric tarafından altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi alanlarda değerlendirilmekte, her değerlendirme alanı için puanlanıyor ve yükseköğretim kurumları, bu değerlendirmelerden aldıkları toplam puanlara göre sıralanıyor.
UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralaması, 2010 yılında Endonezya Üniversitesi tarafından başlatılan ve dünya üniversitelerinin, sürdürülebilirlik kapsamında yürüttüğü çalışmaları yıl bazında ve dünya çapında değerlendiren uluslararası bir platformdur. GreenMetric Derecelendirmesi, tüm dünyadan saygın üniversitelerin katılımına açık olup, çevresel sürdürülebilirlik açısından küresel anlamda farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır.
UI GreenMetric, üniversitelerin sürdürülebilirlik kapsamında mevcut çabalarının değerlendirilmesi sonucunda web sitesine yapılan ziyaretlerin yükselmesine ve uluslararasılaşma ile tanınırlığın artmasına yardımcı olabilmektedir. Sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilirlik araştırması, kampüs yeşillendirme kapsamında yapılan değerlendirmelerle, çabaları karşılaştırarak sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı artırmada önemli rol oynamaktadır. UI GreenMetric farkındalık yaratmanın yanı sıra, somut değişimi de teşvik etmektedir. Derecelendirmeye katılan üniversiteler, dünya çapındaki diğer katılımcı üniversitelerle bağ kurarak, sürdürülebilirlik programlarındaki uygulamalarını paylaşabilmektedir.
UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralaması, dünyamızın karşı karşıya olduğu sürdürülebilirlik sorunlarıyla başa çıkmaları için bir araçtır. Birçok üniversite, sürdürülebilirlik kapsamındaki stratejik planlarını ölçmek, izlemek ve değerlendirmek ve olumsuz çevresel etkileri azaltmak için birlikte çalışabilmektedir.
Metodoloji
GreenMetric felsefesi, çevresel, sosyal ve ekonomik alanda sürdürülebilirlik çalışmalarını inceleyen geniş bir felsefeye dayanmaktadır.
Üniversiteler altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atık yönetimi, su yönetimi, ulaşım ve eğitim gibi kategorilerde değerlendirilmektedir. GreenMetric temel olarak, üniversitelerin yeşil alanlarının büyüklüğü, imar profili, enerji tüketimi, ölçülen karbon ayak izi miktarı, çevresel sürdürülebilirlikle ilgili eğitim ve araştırmalar ile mevcut politikalara odaklanmaktadır. Üniversiteler, her kategori için ayrı ayrı puanlanarak, bu kategorilerin tümünden alınan toplam puanlara göre sıralanmaktadır.
Birleşmiş Milletler, sürdürülebilir kalkınmaya yönelik entegre yaklaşımlar geliştirerek, 2030 yılına kadar yoksulluğun sona erdirilmesi, çevrenin korunması, iklim krizine karşı önlem alınması, refahın adil paylaşımı ve barışın sağlanmasını hedeflemektedir. Birleşmiş Milletlerin 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (Sustainable Development Goals-SDG) UI GreenMetric kriterleri ve göstergelerinde ele alınmaktadır.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)