Hasan TAHSIN 1888-1919
15 Mayıs 1919’da Yunan işgaline karşı İzmir’de ilk kurşunu atarak Türk milli direnişinin sembolü olan gazeteci ve yazar Hasan Tahsin, 1888 yılında Selanik'te doğmuş, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcında önemli bir rol oynamıştır.
Hasan Tahsin kimdir?
Gerçek adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin, 1888 yılında Selanik’te doğdu. İlköğrenimine Selanik'te Şemsi Efendi Okulunda başladı. Daha sonra Selanik Feyziye Mektebini bitirdi. Bu okulun ardından İttihat ve Terakki tarafından burslu olarak Paris Sorbonne Üniversitesinde Siyasal Bilimler öğrenimi gördü. Paris'te İttihat ve Terakki Fırkasına katıldı ve Teşkilat-ı Mahsusa'da görev aldı. İngilizler adına çalışan ve dönemin Osmanlı yönetimine karşı uygulamalarda bulunan Buxton kardeşlere, Bükreş’te suikast düzenledi ve yakalanarak 10 yıl hapis cezasına mahkûm edildi. 1916 yılında İstanbul’a döndükten sonra kendisi gibi Teşkilatı Mahsusacı ve gazeteci arkadaşı Hasan Tahsin’i anmak için onun ismini kullanmaya başladı.
Hasan Tahsin’in gazeteciliği
Üniversite eğitimi tamamlamamış olmasına rağmen, gazetecilik kariyeri boyunca kendini geliştirmiş ve tanınmış bir isim haline gelen Hasan Tahsin, savaşın yenilgiyle sona ermesinden sonra İzmir’e yerleşti ve 1918'de İzmir'de Osmanlı Sulh ve Selamet Cemiyetinin sözcülüğünü yapan Hukuk-u Beşer gazetesini yayımlamaya başladı.
Hasan Tahsin’in fikirleri
Gazetedeki yazılarında Vatanperver Hasan Tahsin lakabını kullandı. Tahsin, yazdığı yazılarla Türkiye'de kadın haklarının savunuculuğunu yapan ilk isimlerden biridir. Çalışanların haklarının korunması ve emekten yana bir gazetecilik yaptı.
İzmir’de Yunan’a ilk kurşun!
İzmir'in Yunanlılarca işgalini protesto edenlerle beraber Redd-i İlhak Cemiyeti isimli derneğin kurucularından biri olan Hasan Tahsin, 15 Mayıs 1919 günü İzmir’i işgal eden Yunan askerlerine ateş açtı, bir kısmını öldürdü ve askerler tarafından öldürüldü. Hasan Tahsin bu tarihten sonra uzun süre unutuldu. İzmir’in işgali ile ilgili çalışmalarda ismi anılmadı.
Hasan Tahsin’in Anısına Gazetecilik Yarışması
1971 yılında İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin çalışmaları ile Milli mücadelenin fitilini ateşleyen bu cesur eylem yeniden anımsandı ve “Anıt Adam” diye anılan Hasan Tahsin için İzmir’de öldürüldüğü yerde bir heykel dikildi. Hasan Tahsin adına, İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik ve Gazetecilik Teşvik Yarışması düzenlenmektedir. Yarışma Türkiye'de basın-yayın organlarının düzenlediği yarışmaların en eskilerinden biri olma özelliğini taşımaktadır.