Christiaan BARNARD (1922 – 2001)

Christiaan BARNARD

İnsandan insana ilk başarılı kalp naklini yapan hekimdir. Güney Afrika Cumhuriyeti, Cape eyaletinin Beaufort West kentinde doğdu. 1951 yılında aynı eyalette tıp fakültesini bitirdi ve bir süre Groote Schuur Hastanesinde çalıştı. Cerrahi asistanlığı sırasında incebağırsağın doğuştan tıkanıklığının, gebelik sırasında dölüte yeterince kan gitmemesinden ileri geldiğini kanıtladı. 1956-1958 yıllarında Minnesota Üniversitesinde doktora çalışmalarını tamamladı, kalp ve göğüs
cerrahı olarak Groote Schuur Hastanesine döndü. 1972 yılında cerrahi profesörü oldu. Güney Afrika’da özellikle köpekler ve şempanzeler üzerinde birçok organ nakli denemesi gerçekleştirdi. 1967 yılında Louis Waskansky adındaki hastasına, beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastasından aldığı kalbi naklederek ilk kalp nakli ameliyatı ile dünya tıp tarihine geçti.

Ameliyat başarılı geçti ancak vücudun bağışıklık sistemi, yabancı kalbin proteinlerine direnç göstermemesi için ilaçlarla zayıflatıldığından hastazatürre oldu, 18 gün sonra öldü. İkinci denemesinde hasta bir buçuk yıl yaşadıktan sonra öldü. Yabancı doku ya da organın vücut tarafından reddedilmesi sorunu çözülemediğinden daha sonraki kalp nakillerinin büyük bir oranı başarısızlıkla sonuçlandı. 1974’te, ilk kez bir hastanın sağlıksız kalbini çıkartmadan onun çalışmasını destekleyecek ikinci bir kalp ekleyerek yeni bir uygulamanın da öncüsü oldu. Önemli eserlerinden bazıları; Surgery of Common Congenital Cardiac Malformations (V. Schrire ile), One Life, The Donor, Heart Attack: You Don’t Have to Die, The Second Life: Memoirs’dır.