4. Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri Etkinliği Yapıldı

Serra Korkmaz

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü ile Ergoterapi Kulübünün Prof. Dr. Sevda Asqarova’nın öncülüğünde düzenlediği “Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri” başlıklı etkinlikler sürüyor. Etkinliğin 4’üncüsünde de korona günlerinde ergoterapi farklı yönleriyle konuşuldu.  

Disleksi ve Ergoterapi Kulübü çalışmaları anlatıldı

Programda Üsküdar Üniversitesi Disleksi ve Ergoterapi Kulübü üyeleri “Karantina Döneminde Disleksili Çocuklara Ergoterapi Desteği ve Müdahaleleri” konusunda sunum yaptı. Disleksi ve Ergoterapi Kulübü Başkanı Serra Korkmaz Kulübün kuruluş amacına ile bilgi vererek gerçekleştirdikleri çalışmalara değindi.

Erg. Sena Albay

Erg. Sena Albay: “Yazı eylemi çok önemlidir!”

Erg. Sena Albay, “Pandemi Sürecinde Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların Yazı Becerilerine Ergoterapi Müdahaleleri” başlığında yaptığı değerlendirmede, “Bizim için önemli olan şey bir aktivitenin hangi aşamaları gerektirdiği ve bu aşamalarda hangi becerilere sahip olmamız gerektiğini bilmek. Bu açıdan yazı eylemi çok önemlidir. Eyleminin gerçekleşebilmesi için bireyin bir takım aşamaları gerçekleştirmesi gerekir. Bu aşamada öncelikle; yazıya geçirmeyi hedeflediği iletiyi tasarlar, zihinsel düzeyde dilin anlamsal, sözdizimsel, morfolojik özelliklerini yansıtacak biçimde dilbilgisi kurallarına uygun hale dönüştürür, amaçlanan iletiyi motor becerileri yoluyla metne aktarır, aktarılmak istenen ileti ile metin arasında bir uyumsuzluk olup olmadığını gözden geçirilir.” Şeklinde konuştu.

Öğr. Gör. Ecem Tuğçe Akbulut

Öğr. Gör. Ecem Tuğçe Akbulut: “Ergoterapide Enstrüman Çok Önemli”

Öğr. Gör. Ecem Tuğçe Akbulut, “Karantina Sürecinde Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların İyileşme Ve Gelişmesinde Müzik Aktivitelerinin Rolü ve Etkisi” konusu ile ilgili bilgi verdi. Akbulut “Müzik dükkânlarında bağlama satışı inanılmaz artmış, insanlar bağlama alıp YouTube üzerinden bağlama öğrenmeye çalışıyor. Sanatçı kişinin hayatı durmaz. İnsanlar, hemen şarkılar söyleyip bağlama çalıp YouTube’a videolar koyuyorlar eğer böyle bir enstrümanınız varsa asla durmazsınız. Bu yüzden çocuklarımıza bir enstrüman öğretmek çok önemli.” Dedi.  

Erg. Amine Kalkan

Erg. Amine Kalkan: “Öğrenme Güçlüğü Çeken Çocuklar Normal Bir Zekaya Sahip”

Erg. Amine Kalkan, “Covid-19 Döneminde Öğrenme Güçlüğü Yaşayan Bireylerde Günlük Yaşam Aktivitelerine Katılım” konusunda değerlendirmelerde bulundu. Kalkan “Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar normal bir zekâya sahip, bu zekâya sahip olmalarına rağmen öğrenme güçlüğü çekiyorlar, bu da bizim özel ve kalıcı nörodavranışsal zorluklar olarak karşımıza çıkıyor. Bununla ilgili literatüre baktığımızda öğrenme güçlüğünde yürütücü işlevlerde problem olduğuna dair çalışmalar var ama yapılan araştırmaların çözümü akademik becerilere fazla odaklanma olarak karşımıza çıkıyor fakat asıl önem teşkil eden yürütücü işlevlere bir katkıda bulunulmamış.

Öğrenme güçlüğü temalı çocuklarda yürütücü işlevlerin yanı sıra özellikle görsel algı becerileriyle dikkat, bellek ve oryantasyon becerilerinin de ergoterapistler tarafından değerlendirilmesi ve bu becerilerin gelişimsel olarak değişim gösterdiği göz önüne alınarak uygulanacak müdahale programının çocuğun ihtiyaç ve isteklerine göre planlanması çok önemlidir.” Şeklinde konuştu.

Erg. İsa Kör

Erg. İsa Kör: “Engelli Bireylere Biz Bu İmkânı Sunabiliriz”

Erg. İsa Kör ise, “Korona Sürecinde Özgül Öğrenme Güçlüğünde Ergoterapist ile Ailenin İş Birliği” konusuna ilişkin paylaşımlarda bulundu.Kör, “Engelli öğrencilerin elektronik çevrede çalışma imkânları çok fazla yok, özellikle pandemi sürecinde bütün öğrenciler ve bizler de elektronik çalışmaya geçtik. Ben üç aydır öğrencilerimle uzaktan eğitim yapıyorum bazı engellerde bir nebze olsa da bazılarında çok mümkün olmuyor.

Biz elektronik çevredeki çalışma imkânlarını yakalarken teknolojinin gelişmesiyle engelli bireylere biz bu imkânı sunabiliriz. Her çocuğun kendine göre becerikli olduğu bir alan var, bu becerileri keşfetmek genimizden gelen özelliklerimizi kullanmamız gerekiyor. Bunu keşfetmek konusunda ailelerin hassasiyeti çok önemli. Çoğu zaman aile keşfedemediği için bocalamaya başlıyorlar o zaman da bizlere danışıyorlar.” Dedi
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)