Çöplerinizi de siber saldırganlardan koruyun!

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.58029

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından “Bilinçli ve Güvenli Dijital Dünya-Siber Güvenlik” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Siber Güvenlik Uzmanı Ömer Yerlikaya konuk oldu. Dijital dünyada artan siber suçlara dikkat çeken Yerlikaya, bu suçlardan korunmak için önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi. Yerlikaya, dolandırıcıların bilgi toplama yöntemleri arasında ‘çöp karıştırma’ tekniklerinin önemli bir yer tuttuğunu da sözlerine ekledi ve uyardı.

Etkinlik Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşke E Blok Sokrates Salonunda düzenlendi. 

Siber Güvenlik Uzmanı Ömer Yerlikaya, SİBERAY projesini tanıtarak konuşmasına başladı. Dijital dünyanın hızla gelişmesiyle artan siber suçların bireysel ve toplumsal düzeyde oluşturduğu risklere dikkat çeken Yerlikaya, suç oluşumunda yürütülen süreçlere ilişkin bilgi vererek bu alanda kapsamlı çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Siber suçlardan korunmak için önlemler alınmalı

Son yıllarda suç vakalarının siber ortamda gerçekleştiğini ifade eden Yerlikaya, çevrimiçi alışveriş ve web siteleri üzerinden işlenen suçların giderek daha yaygın hale geldiğini söyledi. Bireylerin siber suçlara karşı kendilerini korumaları için çeşitli önlemler almaları gerektiğini belirten Yerlikaya, güvenli şifre oluşturmanın ve dijital dolandırıcılara karşı dikkatli olmanın önemine işaret etti. 

Dijital okuryazarlığın artması siber suçların önlenmesinde önemli bir adım…

Yerlikaya ayrıca siber saldırıların yalnızca bireysel düzeyde değil, kurumsal ve ulusal güvenlik düzeyinde de ciddi tehditler oluşturduğuna dikkat çekti. Kurumların güvenlik duvarlarını güncel tutmaları ve çalışanlarını bu konuda bilinçlendirmeleri gerektiğini vurguladı. Bunun yanı sıra, toplumda dijital okuryazarlığın artırılmasının siber suçların önlenmesinde önemli bir adım olabileceğini belirtti.

Siber saldırganların çöp karıştırma tekniklerine karşı önlem alın!

Dolandırıcıların bilgi toplama yöntemleri arasında ‘çöp karıştırma’ tekniklerinin önemli bir yer tuttuğunu belirten Yerlikaya; “Siber saldırganlar, hedeflerine ulaşmak için her detayı değerlendiriyor. Örneğin, yırtılmadan çöpe atılmış bir faturadan kimlik bilgilerinize ulaşabilirler. Bu bilgileri kullanarak şirketlerin admin panellerine erişim sağlıyor, ardından da brute force dediğimiz kaba kuvvet yöntemiyle sistemi ele geçiriyorlar. Çöpünüzdeki belgeleri mutlaka güvenli bir şekilde yok edin. Özellikle kargo kutularında yazılı olan T.C. kimlik numaralarınızı sakın açık bir şekilde atmayın. Bu tür ihmaller ciddi sonuçlara yol açabilir.” dedi.

Telefon dolandırıcılarına kanmayın

Telefon dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyaran Yerlikaya, bu yöntemle özellikle yaşlı bireylerin mağdur edildiğini vurguladı. Yerlikaya; “Kolluk kuvvetleri hiçbir zaman sizden para talep etmez. Dolandırıcılar sizi arayıp terör soruşturması gibi ciddi bir durumla korkutarak para talep edebilirler. Bu durumlarda mutlaka arayan kişinin kimliğini doğrulayın ve şüpheli durumlarda görüşmeyi sonlandırın. Bizler yaşlı bireylerimizi bu konuda bilinçlendirmekte zorlanıyoruz. Paralarını veya altınlarını dolandırıcılara kaptıran çok sayıda mağdur var. Kendinizin ve sevdiklerinizin bu tür tuzaklara düşmesini önlemek için dikkatli olun ve her zaman teyit etmeyi alışkanlık haline getirin.” şeklinde konuştu.
Düzenlenen etkinlik katılımcılarının sorularının yanıtlanmasının ardından teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi. 


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)