Ortez ve protez alanında 3D’nin önemi ele alındı
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Ortopedik Protez ve Ortez programı tarafından “Ortez ve Protez Alanında Teknolojik Uygulamalar (3D Printer)” etkinliği gerçekleşti. Düzenlenen etkinliğe Osteoid İş Geliştirme Uzmanı Anıl Özışık ve Osteoid CTO Gökçe Güven konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte 3D teknolojinin üretimdeki faydaları ve avantajları ele alındı.
Etkinlik, Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke Yuşa Amfide gerçekleşti.
3D teknolojiyle üretimde yeni dönem…
Düzenlenen etkinlikte 3D baskı teknolojisinin üretim süreçlerine sağladığı faydalar öne çıkarıldı.
Standart kalıplar ve köpük kullanımının ortadan kalkmasıyla üretimde malzeme atıklarının yeniden kullanılabilir hale gelmesi ve atık oluşumunun önlenmesine dikkat çekildi. 3D teknoloji ile üretim süresi ve iş gücü ihtiyacının azalması maliyetleri düşürürken enerji tüketimindeki düşüş çevresel ve ekonomik faydalar sağladığı belirtildi.
3D baskının esneklik ve tasarım yeteneği sayesinde karmaşık ve ergonomik tasarımlar kolayca üretilebilirken bireysel ölçümlere uygun ortez gibi özel yapılar hızlı bir şekilde geliştirilebildiği söylendi.
3D baskı teknolojisi hassasiyet gerektiriyor
3D baskı teknolojisi, avantajlarının yanı sıra bazı zorluklar da barındırdığı belirtildi. Hassas kalibrasyon gerektiren bu sistemlerde, makine ayarlarındaki küçük sapmalar nihai üründe kusurlara yol açabildiği de vurgulandı.
Ayrıca, toz ve döküntülerin cihaz bileşenlerini etkilemesi, yazıcının doğruluğunu bozarak tıkanmalara sebep olabildiğine dikkat çekildi.
Özellikle termoplastiklerde kullanılan yazıcılar sıcaklık dalgalanmalarına karşı hassasiyet gösterdiğinden baskı sürecinin dikkatle izlenmesi gerektiği belirtildi. Bu teknik zorluklar 3D baskının daha da geliştirilmesi gerektiğini ortaya koydu.
3D teknolojinin her yönünün konuşulduğu etkinlik, belge takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)