İş hayatına atılmadan önce zayıf ve eksik yönler belirlenmeli!

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.45180

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Ortopedik Protez ve Ortez Programı tarafından, Üniversite kültürü dersi kapsamında “CV Hazırlama ve Mülakat Teknikleri” başlıklı etkinlik düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe Üsküdar Üniversitesi SHMYO Tıbbı Tanıtım ve Pazarlama Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Damla Yılmazoğlu katılım sağladı. Yılmazoğlu, kişinin iş hayatına atılmadan önce zayıf ve eksik yönlerinin neler olduğunu değerlendirmesi ve bu yönde adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke Emirnebi Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğin moderatörlüğünü ise Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ortopedik Protez ve Ortez Program Başkanı Öğr. Gör. Kübra Akkalay gerçekleştirdi.

“Mülakata hazırlıklı bir şekilde gitmelisiniz”

Katılımcıların iş görüşmesi mülakatına gitmeden önce nasıl davranmaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Damla Yılmazoğlu; “İş mülakatına çağrıldığınız zaman mutlaka hazırlıklı bir şekilde gitmelisiniz. Mülakat öncesinde görüşmeye gideceğiniz firmayla ilgili detaylı bilgiler araştırmalısınız. Firmanın kurum kültürü hakkında bilgi toplamaya çalışın. Firma hakkında bilgi edinmeniz sizin özgüveninizi de tazeleyecektir. Dolayısıyla bu durum mülakat yapan kişinin karşısında heyecanınızın azalmasına da neden olur. Bu nedenle firma hakkında bilgi edinmeniz oldukça önemli” şeklinde konuştu.

Yeri geldiğinde soru da sorulmalı…

Bir iş mülakatının sadece işverenin soru sorduğu ve görüşmeye katılan kişinin soruları cevaplandırdığı bir süreç olmadığını vurgulayan Yılmazoğlu; “Yeri geldiği zaman siz de işverene merak ettiğiniz soruları soracaksınız. Çalışma koşullarını, çalışanların bulunduğu olanakları işverene sorabilirsiniz ama mülakat biter bitmez bu pozisyon için ne kadar ücret vermeyi düşünüyorsunuz gibi bir soru sormaktan çekinin. İlk görüşmede alacağınız ücretle ilgili soru sormanız çok da doğru bir hamle olmayacaktır.” dedi.

Teorik ve pratik bilgilerin işverene aktarmak oldukça önemli!

Mülakat esnasında öğrenilen teorik ve pratik bilgilerin işverene aktarılmasının önemli olduğundan bahseden Yılmazoğlu; “Okul sıralarında öğrendiğiniz akademik, teorik ve pratik bilgileri dersten geçmiş olsanız bile ilgili dersin notlarını saklayın. Gerektiği zaman bunları tekrar edin çünkü mülakatta bunlar teknik sorular olarak karşınıza çıkabilir.” şeklinde konuştu. 

Prova yapmak heyecanı azaltıyor

Mülakata katılacak olanlara tavsiyelerde bulunan Yılmazoğlu; “Mülakat günü işveren tarafından mülakat saatine sadık kalmanız beklenir. Ne mülakattan iki saat önce orada olun ne de oraya on beş- yirmi dakika geç kalın. Trafiği de göz önüne alarak mülakattan on- on beş dakika önce mülakat yerinde olmanız yeterli olacaktır. Yemek yemeden mülakata gitmeniz pek doğru değil, mutlaka bir şeyler yiyip gidin. Mülakatta sizin enerjik, dinamik ve özgüvenli gözükmeniz gerekiyor. Başvurduğunuz alan bir genel müdürlük birimi olmayabilir ama pozisyon ne olursa olsun, karşı tarafın sizi profesyonel algılaması için mülakata gittiğiniz kıyafetinize çok dikkat edin. Abartılı bir saçtan, abartılı bir makyajdan uzak, makul yükseklikte bir topuklu ayakkabı olabilir. Açık bir ojenin işverende güzel iz bıraktığı söyleniyor. Klasik görünümlü bir şekilde mülakata gitmeniz tavsiye edilir. Erkek adaylar da marjinal görüntüden uzak, saç sakal tıraşı yapılmış olmalı. Mülakatın yapıldığı masanın üzerine anahtar koymak, telefon koymak, cüzdan koymak sizi profesyonellikten uzaklaştıran davranışlardır. Ne kadar çok prova yaparsanız mülakat heyecanınızı yenmiş olacaksınız, o yüzden ayna karşısında prova yapın.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, teşekkür belgesinin takdim edilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. 
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)