‘Metaverse Çok Boyutlu Yaşam Başlıyor!’ raflarda…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.43207

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal editörlüğünde hazırlanan ‘Metaverse Çok Boyutlu Yaşam Başlıyor!’ kitabı şimdi raflarda. Kitap, dünyanın yaşadığı dijital devrimde, devrimin iyicil ve kötücül sonuçlarına karşı bilinçli olmak ile ilgili önemli bilgileri okuyucuyla buluşturuyor.

DER Yayınları tarafından okuyucularla buluşturulan kitapta, son dönemlerde dikkat çeken yapay zekâ ve metaverse ile insanların dijital sömürüsü konusu ele alınıyor. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Küresel eşitsizliğin derinleştiğini açıkça görmeye başladık”

Kitap önsözünde dijital devrime dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Kapitalizm yeni sömürgeleşme modelleri üretti. Dünya kaynaklarının çoğu dijital platformları yönetenlerin eline geçiyor. Küresel eşitsizliğin derinleştiğini açıkça görmeye başladık. Nasıl bir ailede adaletsizlik varsa kavga bitmez, bu küçültülmüş bir toplum olan ailenin dinamiklerinden oluşan, yani büyütülmüş bir aile olan toplumlarda da geçerlidir.” şeklinde belirtti.

Dijitalleşme bizatihi tarafsızdır

Adaleti bozan üç şeyden bahseden Tarhan; “Adaleti en çok bozan üç şey bencillik, çıkarcılık, yalancılıktır. Bu üç toksik davranış ilişkileri zehirler. Kayırmacılık artar. Güven zayıflar. Dost, düşman karışır. Barış ve huzur bozulur. Eğer dijital hızlılık ve kolaylık varsa düzensizlik hızla yayımlanır. Suç ve şiddet olayları artar. Yönetimi sağlamak için baskı tehdit kullanılmaya başlanır. İtaat duygusu azalır. Gizli kötülükler yaygınlaşır. Dijitalleşme bizatihi tarafsızdır. Doğru amaç ve yöntemler kullanılırsa insanlığa hizmet eder, yanlış kullanılırsa kötülüğü küreselleştirir. Nihai noktada metaverse hayata geçerse yapay zekâ ve eğlence büyüsü ile insanlar dijital sömürünün gönüllü askeri olabilecekler.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan yazarlar olarak dijital devrimin iyicil ve kötücül sonuçlarına karşı bilinçli olmak için bu çalışmayı yaptıklarından bahsetti ve Tarhan emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal’ın editörlüğünü yaptığı çoklu yazarlı kitapta yer alan isim ve ele aldıkları konu başlıkları şöyle:

Nevzat Tarhan – Evren Bir Simülasyon Mu? Metaverse Ekosistemine Giriş
Aylin Tutgun Ünal – Metaverse Mimarisini Anlamak
Cem Tutar – Metaverse Kavramı Ekseninde Dijital Mekanda Sosyo-Kültürel Alanın Sembolik Dönüşümü Ve Cisimleşmiş Beden Tasarıları 
Koray Çankaya – Toplumsalın Son Aşaması Bütünsel Gerçeklik Ve Metaverse
Eren Ekin Ercan – Metaverse Ve İdeoloji Üzerine Notlar 
Murat Şahin, S.Tunay Kamer – Metaverse Sosyolojisi: Birey Ve Topluma Etkileri 
Kevser Tozduman Yaralı – Metaverse Ve Çocuk İlişkisi
Kader Koç – Eğitimciler İçin Metaverse Yol Haritası 
Çağrı Akyol Çevirir – Şizoid İle Şizotipal Kişilik Bozukluğu Ve Metaverse 
Eda Deligöz – Metaverse Ve Benlik Sorunu 
İlkem İnce – Metaverse’nin Psikolojik İyi Oluşa Etkisi 
Ebru Arpacı Nart – Metaverse’de Sanal Kimlikler: Metaverse Ve Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (Dkb) Üzerine
Osman Sertuğ Çalışkan, Ömer Uysal – Metaverse Dünyasının Eğitim Bağlantıları Ve Örnek Uygulamalar 
Remziye Keskin, Aylin Tutgun Ünal – Metaverse Ve İletişimin Geleceği 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)