Nobel Kimya Ödülü Alan Teknolojinin Çalıştayı 2016’da Üsküdar’da Yapılmıştı…

2020 Nobel Kimya Ödülünü, DNA biçimlendirme araçlarını geliştiren iki bilim kadını kazandı. Bu alanın önemini bilen ve ülkemizde çalışmalarını sürdüren Üsküdar Üniversitesi 2017 yılında CRISPR/Cas9 yöntemine ilişkin Türkiye’nin ilk uygulamalı çalıştayını iki kez gerçekleştirmişti.

Emmanuelle Charpentier ve Jennifer Doudna, gen biçimlendirme teknolojisindeki çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülünü paylaşan ilk kadınlar oldu.

Crispr-Cas9 adıyla bilinen "genetik makaslar" yaşayan hücrelerdeki DNA'larda belirli ve hassas değişiklikler yapmaya izin veriyor.

2017 yılında Üsküdar’da çalıştayı yapılmıştı…

DNA hasarı nedeniyle zararlı protein üretimine neden olan bozuklukların DNA’da yapılacak müdahale ile ortadan kaldırılmasını sağlayan Crispr-Cas9 çalıştayı iki kez 2017 yılında Üsküdar Üniversitesinde gerçekleştirilmişti.

2012 yılında ortaya konulan bu yöntem; hızlı, kolay ve ucuz bir yöntem olması yönüyle de dikkat çeken bir metot olarak görülüyor.

Özellikle kalıtsal nedenlere bağlı hastalıkların ortadan kaldırılması için kullanılabilecek bir yöntem olması da ayrı bir özelliği.

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu’nun organizasyonunda gerçekleştirilen çalıştaya eğitimci olarak Abdullah Gül Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Kaplan, Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihan Aydın, Acıbadem Üniversitesinden Dr. Cihan Taştan, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Doluca ve GENZ Biyoteknoloji'den Umut Ağyüz katılmıştı.

Çalıştaya ilişkin ayrıntı için:

https://uskudar.edu.tr/tr/icerik/2632/2-crispr-cas9-dna-ameliyati-calistayi-uskudar-universitesinde-yapildi


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)