Uygulamalı İnovatif Girişimcilik Programı Gerçekleştirildi

Dr. Nebiye Yaşar

Üsküdar Üniversitesinin düzenlediği uygulamalı İnovatif Girişimcilik Programı Üsküdar Üniversitesi SHMYO Müdürü Doç. Dr. Mesut Karahan ve Dr. Öğr. Üyesi Miraç Kamışlıoğlu’nun moderatörlüğünde Üsküdar Üniversitesi GBA Müdürü Dr. Nebiye Yaşar’ın katılımıyla gerçekleşti. Programda inovasyonun önemi ve özelliklerine yönelik önemli bilgiler paylaşıldı.

İnovasyon olmazsa ne olur?

İnovasyonun öneminden bahseden Dr. Nebiye Yaşar, “Üreten ve tüketen her bir bakış açısında inovasyon önemli. Ayrıca ekonomik kalkınmada, fayda sağlamada, ticarileşmede, bilim ve teknolojide, bilgi ve yeteneklerin kullanılması açısından da inovasyon büyük öneme sahip. İnovasyon ürünlerde hizmetlerde ve süreçlerde katma değer yaratacak değişikliklerin ve yeniliklerin gerçekleşmesidir. Ayrıca daha az kaynak, emek ve enerji kullanarak daha fazlasını üretmekte inovasyonun gerçekleştirilmesinde önemli bir araçtır.” Dedi.

Neden inovatif girişimci olmalıyız?

Dr. Nebiye Yaşar neden inovatif girişimci olmak gerektiğini anlatırken “İletişim aracı olan yazının inovatif bir şekilde değişimi ve gelişimini görüyorsunuz. Bir düşünün ilk çıktığı şekliyle var olsaydı ne kadar zorluklar yaşardık. İlk şekline dönmek ister misiniz diye sorduğumuzda evet diyen olmayacaktır, kullanmak için böyle bir şey istemeyeceğiz. Aynen bu şekilde ruhumuzda yeniliğe açık. Yenilik ruhumuzun içerisinde bize katma değer katan bir şey. Sadece kendi kendimizin engeliyiz, önümüze bu engelleri kendimiz koyuyoruz.” Şeklinde konuştu.

“İnovasyonun içinde orijinallik, değişiklik, farklılık, yenilik var”

İnovasyonun özelliklerinden bahseden Yaşar “İnovasyonun içinde orijinallik, değişiklik, farklılık, yenilik var. Tüm bunları barındıran şeyler yaratıcı bir fikirle başlıyor. Ve inovasyon yaratıcı fikirden daha fazlası. Çünkü bu fikri ürüne veya hizmet modeline dönüştürmüş oluyorsunuz. İşte inovasyon bir fikri dönüştürmek ve bundan kar sağlamak, ekonomik fayda sağlamak ve sosyal bir katma değer de üretmektir. Eğer yaratıcı bir fikir uygulanmamışsa, ticari bir başarı getirmemişse ona inovasyon demiyoruz.” İfadelerinde bulundu.

İnovatif girişimci nasıl olmalı?

 İnovatif girişimcilerin nasıl olması gerektiğine değinen Yaşar “İnovatif girişimcilerin her zaman motivasyona ihtiyaçları vardır. Ve bu başarıyı gerçekleştirmek için sürekli kendi içlerinde yenilikçi alanları araştırırlar. Yeteneklerini kullanırlar ve yeteneklerini kullanırken de özel bilgiler üretirler. Bütün bunlarla beraber kendi içlerinde yapmış oldukları iş birlikleri ile finansal rahatlıklarını ön plana çıkarırlar. Kendi alanlarıyla alakalı bilgi ve yetenekleri ile ilgili sürekli yeni araştırmalar denetler, analitik düşünmeye çalışırlar.” Dedi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)