“Endüstri 4.0 Yeni Bir Uygarlık Düzlemi Ortaya Çıkarttı”
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Meslek Rotam’ın düzenlediği ‘Sınava Hazırım’ eğitim programının konuğu oldu. Meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken konularda aday öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Arıboğan; “Gelecekte insana dair, yapay zekânın taklit edemeyeceği işler ve iş grupları ön plana çıkacak. Gençleri sanata, müziğe, yapay zekânın taklit edemeyeceği meslek gruplarına yönlendirmeliyiz. Çünkü endüstri 4.0 yeni bir uygarlık düzlemi ve biz büyük bir kırılma noktasının eşiğindeyiz.” Dedi.
“Büyük resmi görebilmek bu çağın şartlarından”
Entelektüel olma zorunluluğunu dijital ve yeni dönemin getirilerinden olduğunu belirten Arıboğan; “Hepimizin entelektüel insan olma zorunluluğumuz var. Yeni dijital düzen bize bu zorunluluğu getirdi. Yaptığımız işlerin yanı sıra büyük resmi görmemiz lazım. Bir restoran sahibiyseniz sadece yönetici olup kenara çekilemezsiniz. Yöneticiliğin yanı sıra gastronomiyle ilgilenmeniz, bir mimarla çalışsanız bile sahibi olduğunuz mekâna kendi zevkinizi yansıtmanız lazım. Disiplinler arası bağlantı kurup büyük resmi görebilmek bu çağın şartlarından.” İfadelerini kullandı.“Endüstri 4.0 yeni bir uygarlık düzlemi ortaya çıkarttı”
Uygarlık düzleminde bazı kırılma noktalarının olduğunu ifade eden Arıboğan; “Uygarlık düzleminde kırılma noktaları vardır. Mesela tarım toplumundan sanayi toplumuna geçmek bir kırılmadır. 20’nci yüzyılın ikinci yarısından sonra sanayi sonrası uygarlık ise üretim toplumundan çok tüketim toplumunu yansıtır. Sanayi sonrası uygarlık sayesinde ilk defa markalarla tanıştık, insan bedeninin önemli olduğu ortaya çıktı. Endüstri 4.0 ise şu anda yeni bir uygarlık düzlemi ortaya çıkarttı ve biz büyük bir kırılma anındayız. Bu kırılma anı büyük bir dijitalleşmeyi içinde barındırıyor. Artık bir binanın içerisinde topraksız tarım yapılabiliyor, hem de senede on iki kere hasat verebiliyor. Bunların hepsi endüstri 4.0’ın getirisi olan dijitalleşme sayesinde.” Şeklinde konuştu.“Hayatımıza yeni meslek grupları giriyor”
Zamanın ilerlemesi, yaşam şartlarının değişmesiyle birlikte hayatımıza yeni meslek gruplarının girdiğini belirten Arıboğan; “Bundan elli yıl önce pilates eğitmenliği diye bir meslek grubu yoktu. Çünkü insanlar tarlada, bağda, bahçede zaten haraketliydiler ve buna ihtiyaçları yoktu. Yine aynı insanların diyetisyene de ihtiyaçları yoktu. Ama yaşam şartlarımızın değişmesiyle birlikte pilates eğitmenleri, diyetisyenler gibi farklı meslek grupları oluşmaya ve hayatımıza girmeye başladı. Şu anda da hayatımıza yeni meslek grupları giriyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yapay zekâ mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi meslek grupları oluşmaya başladı. Gelecekte daha farklı meslek grupları hayatımıza girmeye devam edecek.” Dedi.“Yapay zekânın taklit edemeyeceği meslekler ön plana çıkacak”
Prof. Dr. Arıboğan, sözlerinin sonunda meslek grupları ve gelecek hakkında şu ifadeleri kullandı: “Mühendislik, matematik, istatistik… Hepsi teknoloji ile üretilen makinelerin yapabileceği bir şey. İnsanların eldeki datayı analiz edebilecek sosyal bilimci ve temel bilimci kişilere ihtiyaçları var. Google’da bulamayacağımız analizleri yapabilecek analizcilere ihtiyaç var. İnsanlara lider olabilecek, yön gösterecek meslek grupları ön plana çıkacak. İnsan zihni, maneviyatı ve bedeni ile ilgilenen meslekler rağbet görecek. Gelecekte insana dair, yapay zekânın taklit edemeyeceği işler ve iş grupları ön plana çıkacak. Gençleri buna paralel olarak yönlendirelim.” İfadelerini kaydetti.Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)