Kendinin Lideri Olamayan, Başarıyı Yakalayamıyor!

 Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Meslek Rotam’ın düzenlediği ‘Sınava Hazırım’ eğitim programının konuğu oldu. 27-28 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek YKS sınavına girecek öğrencilere önemli uyarılarda bulunan Tarhan, kendi kendini yönetebilen insanın ancak bir aileyi, şirketi yönetebileceğine dikkat çekti. Yöneticilik içsel olarak başlıyor diyen Tarhan, “İç motivasyonla liderlik yapmamız gerekiyor. Kendi kendimizin lideri olmazsak başarıyı yakalayamayız.” İfadelerini kullandı.

“İlgi odağı sınav olursa beyin stresli çalışıyor!”

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen programda Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Sınava Doğru: Stres Var, Panik Yok!” başlığı kapsamında değerlendirmelerde bulundu. YKS’de son düzlüğe gelindiğini hatırlatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu vakitten sonra gençlere söyleyebileceğimiz en önemli şey enerjilerini düzgün kullanmaları gerektiği. Şu anda yeni bilgi öğrenme zamanı değil mevcut enerjiyi koruma zamanı. Maratondaki koşucuların en büyük becerileri enerjilerini verimli ve dengeli kullanmalarıdır. Ama önce kendi enerjinizi bilip, tecrübelerinize bakacaksınız. Daha önceki performansınıza bakarak ona göre hız ve ritminizi ayarlayacaksınız. Bu çerçevede son düzlüğe geldiğimize göre bazı bilgi tekrarları yapılabilir.

Fakat sınavdan on iki saat öncesinde artık çalışmayı bırakıp öğrencilerin ilgi odaklarını değiştirmeleri gerekiyor. İlgi odağı bir gün sonraki sınav olursa beyin stresli çalışıyor. Stresli çalışınca yorgunluk maddeleri birikiyor ve ertesi gün beyin zorlanıyor. Kontrol edilebilen stres faydalı fakat kontrol edilemeyen stres zararlıdır.” Şeklinde konuştu.

“Esas olan iç motivasyondur”

İki türlü motivasyon olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, motivasyon ile ilgili bilgi verdi. Tarhan, “İki türlü motivasyon var. Biri iç motivasyon diğeri dış motivasyon. Dış motivasyon; sınavı kazanırsam şuna sahip olacağım, insanlar beni alkışlayacak, aferin diyecek. Bunlar sosyal ödüllerdir. Kötü değil ama bu tek amaç olmamalı. Esas olan iç motivasyondur. İç motivasyon, sınavı kazanmam için şu hedefim olmalı, bunun için sınava çalışıyorum demektir. Kişi eğer bunu diyebilirse iç motivasyonunu kazanmış olur. Çevresindekilerin ne dediğini hiç önemsemez, kafası çok rahat olur. Kişi kendisi için yüksek bir hedef koyması lazım, ego ideali seçmesi lazım.”  Dedi.

“Kendimizin lideri olmazsak başarıyı yakalayamayız”

Yapılan en büyük hatalardan birinin ailenin etraftaki kişilerle çocuklarını kıyaslamaları olduğunu belirten Tarhan, ailelere tavsiyelerde bulundu. Tarhan, “Aileler kıyaslamayı iyi niyetli bir şekilde motivasyon tekniği olarak kullanıyor. Ama bu dış nedene bağlı motivasyon olduğu için çocuğun kendini kötü hissetmesine sebep olur. Çünkü her insanın bir özelliği vardır ve her insan kendisini biricik görmek ister. Başkalarıyla kıyaslandığı zaman diğerlerinden daha aşağıda olduğunu düşünür ve çocukların özgüveni zedeleniyor. Onun için en önemlisi gencin kendisine bir hedef koyması ve hedefine bugün ne kadar yaklaştığını düşünmesidir. Üşengeçliği geldiği zaman kendine koyduğu hedefi hatırlayıp çalışmam lazım derse iç motivasyonunu devreye sokmuş olur. Onun için bir insanın liderliği kendinden başlar. Kendi kendini yönetebilen insan ancak bir aileyi, şirketi yönetir. Yöneticilik içsel olarak başlıyor. İç motivasyonla liderlik yapmamız gerekiyor. Kendi kendimizin lideri olmazsak başarıyı yakalayamayız.” İfadelerini kullandı.

“Sınav, iyi bir insan olma ölçüsü değildir”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sınav için başarı kavramının basamaklardan sadece biri olduğunu söyledi ve sözlerine devam etti: “Sınav bizim için başarı yolundaki basamaklardan bir tanesidir. Son basamak değildir. Başarısız olursa hedefinden vazgeçmeyip bir daha denersin. Sınav onun değerlilik ölçüsü, iyi bir insan olma ölçüsü değildir. Öğrencilerimiz bu ruh haline girdiler büyük ihtimalle, stresleri yüksek. Şu anda kontrol edilebilen stres faydalıdır. Kontrol edilebilen stres bisiklet kullanmak gibidir. Kontrollü bir gerilimin varsa bisikletten düşmez direksiyon hâkimiyetini kaybetmezsin. Tam tersi olursa devrilirsin. Şu anda sınava çalışmakta aynı şekilde, kontrollü ve hafif stres dikkati arttırır, beynin ön bölgesinin kanlanmasını arttırır ve öğrenme hızını arttırır.” Dedi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)