Doç. Dr. Barış Erdoğan: "Salgın sonrası insanlar arası işbirliği ve dayanışma artacak"
Koronavirüs salgınının toplumsal etkilerine yönelik bir iddia da Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Doç. Dr. Barış Erdoğan'dan geldi. Karantinanın insanlara yalnızlığın kötü bir şey olduğunu gösterdiğini söyleyen Erdoğan, salgın sonrası insanlar arası dayanışmanın artacağını öne sürdü
Dünyayı kasıp kavuran koranavirüs salgının olası toplumsal ve psikolojik etkilerine dair analizler de sürüyor. Yapılan yorumlarda salgın hastalığın insanların gündelik ve toplumsal yaşamlarında değişimlere yol açabileceği iddia ediliyor.
Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Doç. Dr. Barış Erdoğan da salgının devlet, siyaset, aile ilişkileri gibi birçok alanda yeni arayışların ortaya çıkmasına neden olabileceğini söyledi.
Sosyal devlet talepleri artacak
Independent Türkçe'nin sorularını cevaplandıran Erdoğan'a göre salgının birinci etkisi sosyal devlet taleplerinin artması yönünde olabilir. Erdoğan bu görüşünü şöyle dile getirdi:
Toplumsal talepler gece bekçisi gibi ortalıkta görünmeyen sadece adalet, iç ve dış güvenlikle ilgilenen liberal devlet modeli yerine piyasaya müdahale eden, sağlıktan eğitime kadar her alanda kendini gösteren, sorunların çözümü için daha otoriter davranan sosyal refah devletini talep edecek.
"Krizden en çok alt sınıflar etkilenecek"
Krizden en çok etkilenen kesimlerin alt sınıflar olacağını söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: Gemi batarken riskler alt sınıflarda fırsatlar üst sınıflarda yoğunlaşır. Ama her büyük krizin boomerang etkisi de vardır. Büyük sorunlar döner dolaşır zengin fakir fark etmez herkesi vurur. Örneğin İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman bombaları İngiltere’de her sınıftan insanın üstüne düştü ve savaş sonrası o zaman dünyanın en liberal ülkesi olan İngiltere’de bile siyasal elitler eğitim, sağlık alanında reformlar yapıp alt sınıflara yardım etmek gerektiğini gördü, aksi takdirde toplumsal düzen varlığını devam edemeyecekti.
Feodal sistemin çökmesinin nedenleri arasında olan veba salgınının da köylüsünden soylusuna Avrupa’da hiçbir toplumsal sınıfı ayırmadığına dikkat çeken Erdoğan, "Milyonlarca insan öldü ama en sonunda yeni bir toplumsal denge bulundu" diye konuştu.
Bireycilik gözden geçirilecek
Erdoğan, salgının insan ve aile ilişkilerini de etkileyeceğini düşünüyor. "Aile ve arkadaşlık ilişkilerimiz de değişecek. Daha dayanışmacı olacağız. Ekonomik olarak etkilenen, yoksullaşan geniş kitleler tüketim alışkanlıklarını değiştirecek. Daha temel tüketime yönelik harcamalar olacak. İnsanlar arası işbirliği ve dayanışma artacak" diyen Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: Karantina bize yalnızlığın ne kadar kötü bir şey olduğunu gösterdi.
New York’da ev hayvanları satışı on misli arttı. Bu da bize gösteriyorki on yıllardır pompalanan bireycilik ve solo yaşam modellerini insanlar yeniden düşünecek. Savaş sonrası dönemlerde olduğu gibi evlilik ve üreme oranlarında artış olması mümkün. Nihayetinde her değişim önce bir dengesizlik yaratır kuralsız davranışlar, aşırı haz arayışları gibi ama uzun vadede sistem varlığını devam ettirebilmek için yeni bir denge oluşturur.
Kaynak: https://www.independentturkish.com/node/155006/haber/salgın-sonrası-insanlar-arası-işbirliği-ve-dayanışma-artacak