Üsküdar Üniversitesi kütüphanelerinin müdavimleri…
Onlar, Üsküdar Üniversitesinin kütüphanelerini en sık kullanan öğrencileri. Farklı bölümlerde okuyan öğrencilerin ortak noktaları ise kütüphanede bolca vakit geçirmeleri. Günlerinin önemli bir bölümünü kütüphanede ders çalışıp kitap okuyarak geçiren öğrenciler kendilerini kütüphanede huzurlu, mutlu evlerinde gibi hissettiklerini ifade ediyor.
Üsküdar Üniversitesi farklı yerleşkelerinde bulunan İbrahim Tarhan, Ayhan Songar, Müzeyyen Tarhan ve Namık Kemal Kütüphaneleriyle 48 bin 500’ün üzerinde yazılı, 21 bin 321 e-kitap, 27 bin e-dergi, bin 300 tez, 22 veri tabanı aboneliği ile binlerce kaynağı öğrencisinin istifadesine sunuyor.
Kaynak zenginliğini fırsat bilen öğrencilerin kimi günlerinin önemli vaktini kütüphanelerde geçiriyor. Mariame Boumaaız, Aybüke Kopuz, Murat Şahar, Rana Ataaşık, Zakarıa Kaztı, Elif Sınır bunlardan sadece bir kaçı.
Mariame Boumaaız: “Kütüphanede kendimi mutlu hissediyorum”
Moleküler Biyoloji ve Genetik 1’inci sınıf öğrencisi Mariame Boumaaız, kütüphaneyi sık kullanan öğrencilerden. Kütüphaneye geldiği zaman kendini huzurlu hissettiğini söyleyen Boumaaız, “Kütüphanede ders çalışabiliyorum, daha fazla proje yapabiliyorum daha fazla kitap okuyabiliyorum. Kütüphanede kendimi mutlu hissediyorum, rahat hissediyorum” dedi.
Aybüke Kopuz: “Kütüphanede birçok teknik özelliğimiz var”
Endüstri Mühendisliği 2’nci sınıf öğrencisi Aybüke Kopuz ise kütüphanede kitaplarla iç içe olduğu için kendini motive hissettiğini, bu sayede ders çalışma isteğinin arttığını belirtiyor. Kopuz, “Kütüphane benim için sessiz sakin bir çalışma ortamı. Kütüphanede kendimi kitaplarla iç içe olduğum için çok motive hissediyorum ve ders çalışma isteğim artıyor” dedi. Kütüphanenin teknik özelliklerine de değinen Kopuz; “Kütüphanede birçok teknik özelliğimiz artmakta kitaplarımızı kendimizin alıp verebileceğimiz bir makinemiz bile mevcut” şeklinde konuştu.
Murat Şahar: “Rönesans’ın doğuşu kitapla beraberdir”
Kütüphane benim için çok şey ifade ediyor diyen Bilgisayar Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi Murat Şahar ise şu ifadeleri kullandı. “Bunların başlangıcına yazı ile başlamak lazım örneğin tarihin doğuşu insanın doğuşu ile başlar yazı bu kadar önemlidir. Ondan önceki bütün medeniyet tarih öncesi denip tek bir paragraf altına alınır. Kitabın önemi Rönesans’ın doğuşu kitapla beraber olur. İstanbul’un fethinden sonra bütün bilim adamları eski İslam kültürü ve Rum kültürünü ifade eden kitapları Avrupa’ya taşımış ve tercüme etmişlerdir. Bir çağ kapanmış bir çağ açılmıştır”
“Kütüphaneler çağın mağaraları gibi”
Kütüphane sakinliği ve sessizliği açısında çok önemli diyen Şahar, eskiden insanların bir mağaraya çekilip orada kendilerini düşünüp geliştirirken, günümüz modernitesinde kütüphanelerin eski çağın mağaralarıyla bu yönüyle benzeştiğine dikkat çekti. Şahar; “Aslında o çağın mağaraları gibi dolayısıyla insanın kendi kendine düşünebileceği tevekkül edebileceği bir yer…” dedi.
Rana Ataaşık: “Kütüphane başka dünyalara açılan kapı gibi”
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Hazırlık sınıfı öğrencisi Rana Ataaşık ise kütüphaneyi farklı dünyalara açılan bir kapı olarak gördüğünü söylüyor. Ataaşık: “Kütüphaneyi genellikle kitap okumak için kullanıyorum. Kütüphanede kendimi ev rahatlığında, ev güvenliğinde hissediyorum” şeklinde konuştu.
Zakarıa Kaztı: “Kütüphanede güçlü ve rahat hissediyorum”
Bilgisayar Mühendisliği 1’inci sınıf öğrencisi Zakarıa Kaztı da kütüphanenin kendisini güçlü ve rahat hissettirip çalıştığı konu üzerinde rahatça düşünebildiği bir yer olduğunu ifade ediyor. Kaztı: “Üniversiteyle ilgili istediğim her şeyi kütüphanede yapıyorum. Kütüphanenin teknolojik anlamda daha çok donanımlı olmasını istiyorum. Kütüphanede genellikle kendi alanımla ilgili kitaplar okumayı seviyorum” dedi.
Elif Sınır: “Sınav haftalarında öğrencilere çorba servisi yapılıyor”
Kütüphaneyi sık kullanan Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Elif Sınır da kendi bölümü ile ilgili kitaplar okuduğunu, aynı zamanda Yaşar Kemal’in kitaplarını da okumayı sevdiğini belirtti. Sınır, “Kütüphane, aradığım kitabı bulduğum bir yer. Kütüphanede sessiz sakin bir hayatın olduğunu hissediyorum. Aynı zamanda motivasyonumun pür dikkat olduğu bir yer” dedi.
Sınır, kütüphanelerin vize ve final haftalarında 7/24 açık olmasının ve sınav haftalarında kendilerine sıcak çorba servisinin yapılıyor olmasının sevindirici olduğunu söyledi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)