Game Of Thrones’un tasarımcısı Onur Can Çaylı Üsküdar Üniversitesinde!



Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü “Onur Can Çaylı ile Animasyon ve Konsept Tasarımı Üzerine” etkinliği düzenledi. Game Of Thrones gibi pek çok ünlü dizinin tasarımını üstlenen Çaylı, iletişim fakültesi öğrencilerine animasyon ve konsept tasarımı ile ilgili bilgi verdi.

Güney Yerleşke Ayhan Songar Konferans salonunda gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını Çizgi Film Animasyon Bölümü Prof. Dr. Hasip Pektaş yaptı. Öğrenciler, etkinliğe yoğun ilgi gösterdi.



“Kendi dünyamda, doğa ile iç içe yaşayan bir çocuktum”

Onur Can Çaylı, animasyona nasıl başladığı ile ilgili bilgi verdi. Çaylı, “Belli bir yaşa kadar köyde anneannemlerin yanında kaldım ve bu dönem benim karakterimde çok büyük ve olumlu değişikliklere yol açtı. Doğayı gözlemleme fırsatı buldum, tasarım adına bu bana çok büyük fayda sağladı. Üniversitede kendimi sorgulamaya başladım. Yaptığım çizim ve tasarımları daha farklı kitlelere nasıl ulaştırabilirim derdine düştüm. Birçok farklı program öğrenerek, hiç durmadan çizerek tasarım yolculuğuna başladım” şeklinde konuştu.  

“Kalemimi her zaman keskin tutmaya çalıştım”

Her zaman anlatmak istediği bir hikâyesi olduğunu dile getiren Çaylı, tasarımın bir hikâye olduğunu ve onun her zaman alt metinde başladığını belirtti. Çaylı, “Tasarım için ilham veren şeyin hem görsel, hem teorik, hem de felsefe bağlamında bir fikir olması gerek. Tüm bunların tasarımın hikâyesini oluşturuyor. Kalemimi her zaman keskin tutmaya çalıştım çünkü bir proje geldiğinde hazır olmam gerekiyordu. O yüzden sürekli çiziyorum. Hala da eskiz yapıyorum, onları hiçbir zaman bırakmıyorum, çizim yapmadan kesinlikle bir projeye başlamam” dedi.



“Yaptığım her işin anatomisi var”

Anatomiye her zaman önem verdiğini ve yaptığı her işin bir anatomisi olduğunu söyleyen Çaylı, analitik düşünme yöntemiyle olaya yaklaşıldığında tasarlanan her şeyin altında yatan bir fikir olduğunun farkına varılabileceğini ifade etti. Çaylı, “Çok fazla kas ve iskelet sistemi inceledim ve her seferinde fark ettiğim yeni şeyler bana ilham oldu. Merak ettiğim şeyleri biyolojik ve fiziksel anlamda sürekli inceliyorum” şeklinde konuştu.

“Ne yapacağımı bilemediğim zamanlarım oldu”

Çaylı, sektöre girebilmek adına neler yapılabileceğine değindi. Çaylı, “Okuduğum zaman alabildiğim kadar faklı konu üzerine ders aldım. 2 boyutlu animasyon denedim, renklendirme denedim,  konsept tasarım gibi yapılabilecek her şeyi yaptım. Bana en uygun şeyi bulmaya çalıştım ve 3 boyutu algılayabilme ve konsept yeteneğimi birleştirerek kendime bir ürünü üretebilme metodolojisini kendim yarattım. Bu metodu kullanarak sektöre nasıl başlayacağınızı belirlemiş oluyorsunuz” dedi.
Onur Can Çaylı, öğrenciler tarafından merak edilen soruları da cevapladı.

Program sonrası Çizgi Film Animasyon Bölümü Prof. Dr. Hasip Pektaş, Onur Can Çaylı’ya teşekkür belgesi taktim etti.

Toplu fotoğraf çekimi ardından program sona erdi.



Haber/ Fotoğraf: Betül Yiğit
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)