Dr. Serdar Savaş: “Tıbbı kişiye özel hale getirmeliyiz”



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Üsküdar Üniversitesi Tıp Öğrencileri Kulübü “WHO Nasıl Çalışıyor? Halk Sağlığı Günlükleri-3” etkinliği düzenledi. Etkinliğin konuğu, Kişiye Özel Tıp Derneği Başkanı Dr. Serdar Savaş oldu. Dr. Savaş, kişilerin genetik özelliklerinin incelenerek kişiye özel tedavi yöntemlerinin kullanılabileceğini belirtti.

Tıp Fakültesi NP Yerleşkesi İbn-i Sina Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.



“Hastalığı önlemeye değil hastalığa para harcıyoruz”

Dr. Serdar Savaş, kalp krizi ve kanser gibi hastalıkların en çok ölüme sebep olan hastalıklar olduğuna değindi. Dr. Serdar Savaş, “Bu hastalıklar için harcanan para 8 trilyon dolar fakat bütün dünyada hastalıklardan korunmak için harcanan para miktarı 200 milyar dolar. Hastalığa para harcıyoruz ama önlemeye harcamıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Tıbbı kişiye özel hale getirmeliyiz”

Tıp mensupları olarak farklı bakış açılarının geliştirilmesi gerektiğini belirten Dr. Savaş, kişiye özel tedavi ile ilgili bilgi verdi. Dr. Savaş, “Bize verilmiş olan kalıp kutunun içinde çözüm aramaya çalışırsak, o sorunları oluşturan koşulların içerisinde soruna çözüm bulamayız. Eğer bir sorunu çözmek istiyorsanız önce o sorunu oluşturan kutunun dışına çıkmanız lazım. Böylece farklı bir bakışa açısı geliştirebilirsiniz. Bu farklı bakış açısında ben 7K (Kişiye özel, Kestirimci, Koruyucu, Kapsayıcı, Keskin, Kanıta Dayalı, Katılımcı) tıbbını ortaya koydum. Artık tıp kişiye özel olmalı. Herkese aynı şeyi yaparak bir hastalığı tarif edip, insanlara o hastalıkla ilgili kutunun içine sokup o hastalıkla ilgili tedavileri ona uygulayarak bu işi yapmak artık geride kaldı. Bilim çok gelişti. Bunları kullanarak tıbbı kişiye özel hale getirmeliyiz” şeklinde konuştu.



“Kişiye özel önlemler oluşturulabilir”

Dr. Savaş, yaşlanmanın çok boyutlu ve karmaşık bir olgu olduğunu belirtti. Dr. Savaş, "Vücudumuzdaki serbest radikaller ve toksinlerle birlikte radyoaktif maddeler ve güneşin zararlı ışınları da DNA'mızda hasara yol açıyor. Bunlarla mücadele eden ve DNA hasarını onaran enzimler genlerimiz tarafından kodlanır. Böylece hücrelerimizde bir yandan hasar oluşturan olaylar cereyan ederken, öte yandan bunlarla savaşan ve hasarı tamir eden mekanizmalar işler. Eğer hasarımız onarımdan fazla ise yaşlanma hızlanır. Kişilerin genetik özellikleri incelenerek durumları tespit edilebilir ve kişiye özel önlemler oluşturulabilir" dedi.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Temsilcisi Furkan Demirel, konuşmalarından dolayı Dr. Serdar Savaş’a plaket takdim etti.

Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.
 
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)