Tıp Fakültesinden ‘Hastalık ve Hasta Davranışı’ etkinliği

 

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi “Hastalık ve Hasta Davranışı” etkinliği düzenledi. Etkinliğe NP İstanbul Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen ve Maltepe Üniversitesinden Doç. Dr. Gökçesu Akşit konuk oldu.

Tıp Fakültesi NP yerleşkesi İbn-i Sina Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğin moderatörlüğünü Rektör Danışmanı ve Tıp Fakültesi Tıbbı Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay yaptı. Uzbay, “Bütün meslek yaşamınız boyunca hem meslek hem de iş kalitenizi ortaya koymanızı sağlayacak en önemli unsur hasta ile olan etkileşiminizdir” dedi.



“Hastalık kişiyi başkasına muhtaç hale getirir”
 
Hasta ve hastalığın tanımını yapan Prof. Dr. Erkmen, bu tanımlamaların çok anlamlı olmayacağını söyledi. Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Hastalık kişiyi başkasına muhtaç hale getirir. Bu muhtaçlık tatsız bir boyutta da olabilir. Kulağınız ağrırsa kulak burun boğaz doktoruna muhtaç hale gelir ve yaşamını onun önerdiği şekilde sürdürmek zorunda kalırsınız” şeklinde konuştu.

“En yaygın tepki hastanın doktora güvenmesidir”

Erkmen, herkesin hastalık algısının farklı olduğuna ve buna göre de gösterdikleri tepkilerin farklı olduğunu belirtti. Erkmen, “En yaygın olan tepki hastanın güvendiği doktora kendini bırakması, o ne derse yapıp iyileşmeye çalışmasıdır” dedi. Erkmen, doktorun hastasına her şeyden önce güven vermesi gerektiğinin önemli olduğunu vurguladı.



“Doktoru toplumsal algıdan bağımsız düşünmemek gerekiyor”
 
Doç. Dr. Gökçesu Akşit, kişiye hastalık tanısı konmadan önce rahatsızlığının başladığını ve doktora gitmeden önceki aşamada çok daha karmaşık toplumsal süreçlerin olduğunu söyledi. Akşit, “Hasta da aslında ciddi bir geçmişi taşıyan farklı hastalıklarla ilgili pek çok farklı bakış açıları olan biri. Öteki tarafta da doktor aslında objektif değil. Onunda bir tarihi, hastalıkları, geldiği bir kültür var. Bilimsel bir objektifliğin dışında doktor da bir insan. Doktoru toplumsal algıdan bağımsız olarak düşünmemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur ve Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan, Prof. Dr. Hüsnü Erkmen ve Doç. Dr. Gökçesu Akşit’e konuşmalarından dolayı plaket takdim etti.

Toplu fotoğraf çekimi ardından etkinlik sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)