Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İslam birliği dünya için bir tehdit değil bir dengedir”



Üsküdar Üniversitesi ve Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM) iş birliğiyle 3. Uluslararası ASSAM Uluslararası İslam Birliği Kongresi başladı. Ana teması "ASRİKA Ortak Savunma Sanayi Üretimi" olan kongreye ASSAM Yönetim Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka da katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın da katıldığı programda çağın en önemli para biriminin doğruluk, en büyük sermayesinin de güvendir olduğunu vurgulayan Tarhan “İslam birliğinin oluşabilmesi dünya için bir tehdit değil, bir dengedir” ifadelerini de kullandı.

19 – 20 Aralık tarihleri arasında Pullman Otel’de düzenlenen kongreye çok sayıda akademisyen de katılım sağlıyor.



Adnan Tanrıverdi: “Başkasının silahı ile milli menfaatler korunamaz”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi, İslam dünyasının bir irade altında toplanabilmesi için ihtiyaç duyduğu silah ve araç mühimmatını zamanın en ileri teknolojisiyle üretilmesi gerektiğini vurguladı. Tanrıverdi, “Bağımsızlığın ve egemen güç olmanın başta gelen şartlarından biri ülkelerin kullandığı silahların kendilerine ait olmasıdır. Başkasının silahı ile milli menfaatler korunamaz. Başkasının silahı ile devletler ülkelerinde güvenliği, barışı ve refahı garanti edemez. Başkasının silahıyla devletler, ülkelerinde egemen sayılamaz” şeklinde konuştu.



Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İnsanlar birlikte hareket ederse büyük etki ortaya çıkar”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ASRİKA kelimesini daha çok telaffuz edilmesi gerektiğini belirterek İslam medeniyetinin birlik içerisinde olması gerektiğini vurguladı. Tarhan, “ASRİKA kelimesinin daha çok telaffuz edilmesi lazım. Buna kendimizi ve toplumu alıştıralım. Bu birliğin bu medeniyet coğrafyasının birlik içerisinde olması lazım. Bu coğrafyada 1,8 milyar insan yaşıyor. Bu insanlar birlik içerisinde hareket ederse büyük etki gücü ortaya çıkar” dedi.

“Müslümanların ümide ihtiyacı var”

Müslümanların kendi içinde birliktelik oluşturamazsa sosyal dönüşümün gerçekleşemeyeceğine dikkat çeken Tarhan, İslamiyet’in mizacı ile ilgili önemli paylaşımlarda bulundu. Tarhan, “Sosyal dönüşüm olmazsa siyasal dönüşüm olmaz. Zihinsel dönüşümün olması için de kalbi dönüşümün olması gerek ve İslamiyet’in mizacına baktığınız zaman muhabbet, uhuvvet, adalet ve doğruluk olduğunu görüyoruz. Bu dört konuyu Müslümanlar arasında yüceltmemiz gerek bunun için buna öncelik verilmeli. Müslümanların ümide ihtiyacı var. Bütün bunların gerçekleşebilmesi için ümit duygusunu kaybetmemeleri gerek” ifadelerini kullandı.



“Çağın en önemli para birimi doğruluk, en büyük sermayesi de güvendir”

ASSAM’ın kuruluş amacından bahseden Tarhan son zamanlarda batı dünyasının hakikati aramaya meyilli olduğunu ifade etti. Tarhan, “İslam birliğinin oluşabilmesi dünya için bir tehdit değildir, bir dengedir. Orta Çağ'da Batı birbirini katlederken, Doğu'daki barışın sebebi Müslüman ahlakının yaygınlaşmasıdır. Adalet olmayan yerde barış olmuyor. Barışın olması içinde muhakkak adalet olması gerekir ASSAM bu amaçla kurulmuştur. Bu çağın en önemli para birimi doğruluk, en büyük sermayesi de güvendir doğruluğu ve adaleti artıracağız. Müslümanlar arasında eğer bunu yapabilirsek insanlığa büyük bir örnek olacağız böylece bu konudaki engeller rahatlıklar aşılacak” dedi.



Prof. Dr. Mehmet Zelka: “Fonksiyonel organizasyonlar yapılmalıdır”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka ise İslam birliğinin sağlanması amacı ile düzenlenen kongrenin amacına değindi. Zelka, “2010 yılında ihya edilen birinci kongrenin ana teması yönetim şekli ve organları, ikinci kongrenin ana teması alternatif ekonomik sistemler ve İslam ekonomisi olmuştu. Bugün ihya etmek üzere toplanmış olduğumuz 3. Kongrenin ana teması ise İslam birliği için savunma sanayi işbirliği usul ve esasları olarak belirlendi. Bugün dünyada çeşitli uluslararası entegrasyonlardan birleşmelerden bahsetmek mümkündür. Bu uluslararası birleşmeler amaçları bakımından kapsadıkları ülkelere göre fonksiyonel organizasyonlar yapmalıdır” ifadelerini kullandı.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)