1 Konu 1 Konuk programının 24. oturumu gerçekleşti
Üsküdar Üniversitesi, MESKA Vakfı ve İSGDER’ in birlikte organize ettiği 1 Konu 1 Konuk programının 23. Oturumu gerçekleşti. Programın konuğu Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler oldu.
Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen programda Küçükler, “Obezite ve İş Sağlığı Üzerine Etkileri” konulu sunum yaptı.
“Vücuttaki en büyük organ, yağ dokusu”
Alınan enerjinin harcanılan enerjiden daha fazla olması durumunda obezitenin meydana geldiğini ifade eden Küçükler, yağ dokusunun daha çok vücutta yalıtım görevi gören bir yapı olarak tanımlandığını vurguladı. Küçükler, artık yağ dokusunun endogrin organ olarak tanımlandığının altını çizerek vücuttaki en büyük organın yağ dokusu olduğunu ve yağ dokusu nedeniyle fazla hormon salgıladığını vurguladı.
“Obezitenin en fazla olduğu il Adana”
1975’ten başlayarak obezitenin artık salgın halinde arttığını, dünyada çok yaygın olduğu ve tüm ülkeleri etkileyecek şekilde bir artış gösterdiğini dile getiren Küçükler, Türkiye’de rakamlara bakıldığından her on kişiden üçünün obez olduğunu söyledi. Küçükler, “Yıllar içerisinde obezite artıyor; sanayileşmenin artması, yiyeceğe ulaşımın kolaylaşması ve hareketin azalması gibi durumlar maalesef obeziteye yol açan faktörler. Obezitenin en fazla olduğu il Adana. Adana’da sürekli tüketilen kebapların obeziteye sebebiyet veriyor” şeklinde konuştu.
“Vücut kitle indeksi yaşlı hastalar için uygun bir değerlendirme değil”
Obezite paradoksu adında bir kavram olduğunu anlatan Küçükler, yaşlı hastalara baktıkları zaman obez olanlarda daha fazla bir yaşam oranı gözüktüğünü dile getirdi. Bu durumun biraz kafa karışıklığına yol açtığını, obezler daha erken yaşta öldükleri için ileri yaştaki kişilerde obezite sıklığının artabildiğini vurgulayan Küçükler, vücut kitle indeksinin yaşlılar için uygun bir değerlendirme kriteri olmadığını vurguladı. Küçükler, obezite olan kişilerin daha uzun yaşadığına dair bir yanlış anlaşılma olduğunu belirtti.
“Obezite sadece çok yemek yemek değildir”
Obezite sorununun sadece çok tüketmek ile açıklanamayacağını belirten Küçükler; gebelik, menopoz, hareketsiz yaşam, uykusuzluk, sigaranın bırakılması, diyet alışkanlıkları ve ilaçların obezite üzerinde büyük rol oynadığını ifade etti. Günümüzde hormonlu, zararlı ve katkı maddeleriyle dolu olan besinlerle çok fazla karşılaşıldığını söyleyen Küçükler, tüm bunların insanların genetik yapılarını değiştirdiğinin altını çizdi.
“Hareketsiz yaşam her alanda zarar veriyor”
Küçükler, obeziteye etki eden diğer nedenlere değindi. Küçükler, “Hareketsiz yaşam denildiğinde televizyonu söylememek olmaz. Sadece televizyon değil; tablet, telefon, bilgisayar ve daha fazlası insana çok fazla sayıda zarar veriyor. Tüm bu saydığımız teknolojik aletlerin fazla kullanımıyla birlikte kalp hastalıkları riski, uyku bozuklukları, diyabet, tansiyon ve obezite gibi pek çok istenmeyen durumla karşı karşıya kalınabilir. Günde iki saat televizyon seyretmek obezite riskini yüzde 23 oranında arttırıyor. Hareketsiz yaşam bizlere her alanda zarar veriyor” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda katılımlarından dolayı Küçükler’e plaket takdim edildi.
Toplu fotoğrafın çekilmesinin ardından
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)