Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “Bir kelebeğin kanat çırpması bütün bu coğrafyayı etkiliyor”



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü “Ortadoğu'da Değişen Güç Dengeleri ve Vekâlet Savaşları: Suriye, Libya, Yemen" etkinliği düzenledi. Etkinliğe Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Yeditepe Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın katıldı.

Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.



Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “Bir kelebeğin kanat çırpması bütün bu coğrafyayı etkiliyor”

Orta Doğu’nun bir dar tanımlaması bir de geniş tanımlaması olduğunu belirten Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, etki alanı bağlamında dar tanımlama, Arap Yarım Adası ve onun çevresi olduğunu söyledi. Arıboğan, “Burada bir zincirleme reaksiyon oluşuyor yani bir yerde oluşan bir kelebeğin kanat çırpması bütün bu coğrafyayı etkiliyor. Özellikle enerji havzalarının merkezinde yer alması dolayısıyla 2 büyük havza da yani hem Hazar bölgesi hem de Orta Doğu’yu kapsıyor. Bütün dünyada etki yaratabilecek bir etkinliğe sahiptir” şeklinde konuştu.  



Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: “İngiltere’nin ortaya koyduğu 4 ana unsur barışa engel oldu”

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Osmanlı topraklarının kaybedilmesi üzerine İngiliz ve Fransız hâkimiyetinin kurulduğunu ama bunun barışı getiremediğini ifade etti. Çaşın, barışa engel olan sebebinin İngiltere’nin milliyetçilik bağlamında ortaya koyduğu 4 ana unsur olduğunu söyledi ve ekledi. “Yunan Milleti, Ermeni Milleti,  Kürt Milleti ve Arap Milleti. Kürtler bizimle beraber savaştı ve kazandık Kurtuluş Savaşını. Yunanlar, İngiliz rütbeliler maalesef Sakarya’ya kadar gelmeyi başardı ama oradan geri döndüler. Ermenistan, devlet sahibi olamadı, Araplar maalesef Ortadoğu akan esas kanın sebebi geldiğimiz noktadaki mezhepçilik kavgası. ” şeklinde belirtti.  



Programın sonunda İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın’a katılımlarından dolayı plaket takdim etti.

Toplu fotoğrafın ardından etkinlik sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)