1 Konu 1 Konuk’ta Kişisel Verilerin Korunması Kanunu tartışıldı



Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk programının 23’üncü oturumu gerçekleşti. Programa konuşmacı olarak Avukat-Arabulucu Nesrin Özkaya katıldı.
Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda yapılan programda Özkaya, “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” konusunda sunum yaptı.

“Kişisel veriler, bireyin açık rızası ile işlenebilir”

Kişisel verilerin ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebileceğinden bahseden Özkaya, “Kişisel veri kimliği belli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin tüm bilgilerdir.” dedi. Özkaya, kişisel veri kimliğine örnek olarak,  bir kahve siparişi verdiğimizde çalışanın, bardağa ismimizi yazmasının bir veri işleme faaliyeti olmadığından bahsetti.

“Veri sorumlusu, veriyi işleyen kişidir”

Herkesin kendi faaliyet ortamından sorumlu olduğunu söyleyen Özkaya, kişi statülerinin günlük olaylarda değişkenlik gösterebileceğini ve kişilerin bu durumlara göre sorumluluklarını belirlemesi gerektiğine değindi. Özkaya, “Veri sorumlusu, veriyi işleyen kişidir” şeklinde konuştu.



“Öncelikle işyeri yöneticisi eğitilmeli”

Her aşamada eğitimin şart olduğunu ifade eden Özkaya, öncelikle işyeri yöneticisinin eğitilmesi gerektiğini söyledi. Özkaya, “Herkes yapması gereken işi bilmeli, işçileri aydınlatma yükümlülüğü yerine getirilmelidir” dedi.

“Sağlık personeli sır saklamak için yemin eder.” 

İşyeri hekiminin tuttuğu kayıtların önemine vurgu yapan Özkaya, hekimlerin sır saklama yükümlülüğü için yemin ettiklerine ve bu sorumluluğun sadece hekimlere değil, işyeri yöneticisine de ait olduğunu belirtti. Özkaya, iş kazasında kişinin kişisel verilerinin kullanılabileceğini söyledi.

Sunumunun ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Avukat-Arabulucu Nesrin Özkaya’ya plaket takdim edildi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)