Erasmus öğrencileri deneyimlerini paylaştı



Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde Erasmus staj ve öğrenim hareketliliğinden yararlanan öğrenciler, üçüncüsü gerçekleştirilen ‘Erasmus Hakkında Bilinmeyenler’ programında deneyimlerini paylaştı.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Dr. Tuba Sevimoğlu ve Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Shirin Tarbiat moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlik yoğun ilgi gördü.

Öğrenciler hikâyelerini anlattı

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte sunumların bir kısmı İngilizce bir kısmı ise Türkçe yapıldı. Yabancı öğrencilerin de katılım sağladığı etkinlikte, öğrencilerin kafasındaki birçok soru cevaplandı. Birbirinden farklı tecrübeler paylaşan öğrencilerin hikâyeleri büyük ilgi uyandırdı.



Çok sayıda öğrenci erasmus staj ve öğrenim hareketliliğinden yararlanıyor

Etkinliğin açılış konuşmasını Dr. Sevimoğlu yaptı. Sevimoğlu, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde yer alan Biyomühendislik, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinde eğitim gören çok sayıda öğrencinin Erasmus staj ve öğrenim hareketliliğinden yararlandığını belirtti. Sevimoğlu, Erasmus ile giden öğrencilerin bu programda tecrübelerini paylaşarak diğer bölümler de okuyan öğrencilere de teşvik oluşturmasını istediğini söyledi.



Erasmus hakkında bilgi verildi

Programın başında Uluslararası Ofis Direktörlüğü'nden Özge Alacakoç Erasmus ile Avrupa’ya gitmek için gerekli şartları, öğrenim ve staj sürelerini, verilen hibe miktarları ve bu hibe miktarlarının ülkeden ülkeye değiştiğini anlattı. Alacakoç program süresince öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtladı.



Celil Eren Kalkan: “Ders seçimi önemli”

Geçtiğimiz Bahar Dönemi Erasmus aracılığıyla Polonya'nın Lodz şehrinde okumuş olan 3. Sınıf Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Celil Eren Kalkan katılımcılara tecrübelerini aktardı. Bölümünün ülkemiz dışında mühendislikten uzak bir dal olduğunu söyleyen Kalkan, bunun neden olduğu farklılıkları dile getirirken, ders seçiminin de önemini vurguladı.

Kalkan, "Erasmus'un en can alıcı noktası kültürel etkileşimdir”

Kalkan, Erasmus söz konusu olduğunda en önemli tecrübenin, kültürel etkileşim olduğunu söyledi. Kalkan, "Erasmus'un en can alıcı noktası kültürel etkileşimdir. Ben Erasmus boyunca, Çin'den Brezilya'ya kadar, dünyanın en uzak köşelerinden dahi arkadaş edinerek kendime bir şeyler kattım. Böyle bir imkânı başka yerde bulmanız mümkün değil. Bulunduğunuz ortamdaki herkesin farklı milletten olduğu böylesi bir oluşum kaçırılmaması gereken bir fırsat” dedi.



Stajını Barcelona’da yaptı! 

4. sınıf Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisi ve Biyomühendislik çap öğrencisi Mehmet Yunus Çomar, yazın Barcelona da Vall d'Hebron Institut de Recerca de yaptığı stajı anlattı. Çomar stajını üniversite yerine araştırma hastanesinde yaptığını ve orada çok çeşitli teknikler öğrendiğini anlattı. Çomar, üniversiteler yerine bu tarz yerlerde de staj yapabileceklerinden değinerek Barcelona şehir yaşamı ve İspanya/Portekiz kültüründen bahsetti



Ebru Destan: “Cambridge zor ama keyifliydi”

 4.Sınıf Biyomühendislik bölümü öğrencisi olan ve aynı zamanda Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde çap yapan Ebru Destan, Cambridge Üniversitesinde gerçekleştirmiş olduğu Erasmus stajı hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Ebru Destan bu sürecin çok zorlu fakat keyifli olduğunu vurguladı. Destan, yaptığı çalışmaların geleceğine katkı sağladığını belirterek tecrübelerini ve alanıyla ilgili öğrendiği metotları öğrencilerle paylaştı. Bu süreçte birçok zorlukla karşılaşıldığını fakat güzel şeylerin kolay elde edilemeyeceğini söyledi.



Özge Gül: “Güz yerler keşfettim”

Biyomühendislik mezunu ve Endüstri ve Sistem Mühendisliği son sınıf öğrencisi Özge Gül, staj yapmış olduğu South Bohemia Üniversitesini, çalıştığı alanı ve gezilerini anlattı. Yurtdışında banka kartı, ISIC kartı kullanımı gibi konulardan ve tecrübelerinden bahsetti. Gül, Erasmus sınavı, staj ve konaklama için yer bulma, vize işlemleri gibi süreçlerin zor ve uzun olsa da yeni yerler keşfetmenin, güzel deneyimlerin her şeye değdiği ifade etti.



Uğur Coşkun: “Olumlu yanıt alamasanız da hemen pes etmeyin”

4. Sınıf Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) öğrencisi Uğur Coşkun Polonya'da " Nencki İnstitute of Experimental Biology"de yaptığı staj hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Konuşmasının başında, staj yeri bulma sürecinde dikkat edilmesi gereken konulardan bahseden Coşkun, bu süreçte birçok Profesör ‘den olumlu yanıt alamayacaklarını ama asla pes etmemeleri gerektiğini belirtti. Daha sonra, staj sürecinde yürüttüğü "Fear Memory Extinction in Mice" adlı projesi hakkında detayla bilgi vererek, Nencki enstitüsünün Nörobilim alanındaki olanaklarına dikkat çekti.



“Hafta sonunu değerlendirdik bir çok şehri gezdik”

4. Sınıf Moleküler Biyoloji ve Genetik(İngilizce) öğrencileri Özlem Özge Yılmaz ve Tolga Polat Potsdam’da yaptıkları staj hakkında öğrencileri bilgi verdi Yılmaz “Max Planck Institute of Colloids and Interfaces” , Polat “Max Planck of Plant Physiology” de stajını tamamladı. Konuşmalarında staj sürecinde yaptıkları projelerden bahseden Yılmaz ve Polat, bu süre boyunca teorik ve uygulamada kendilerini geliştirdiklerinden bahsetti. Ayrıca, staj süresince hafta sonlarını değerlendirerek birçok şehri gezdiklerini dile getirdiler. Gezilerini nasıl planladıklarını ve Erasmus’a gidecek öğrencilerin gezi maliyetini nasıl uyguna getirecekleri hakkında paylaşımlarda bulundu.

Program sonunda sunum yapan öğrenciler Mühendislik ve Doğa Bilimleri Dekan Yardımcısı ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Dr. Sevimoğlu ile toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirdi.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)