Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kadına yönelik şiddette ilk sıradayız”



Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu tarafından düzenlenen Şiddetin Önlenmesi Çalıştayı Ankara’da başladı. Üsküdar Üniversitesinden Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol’un farklı oturumlara konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda şiddet her yönüyle masaya yatırıldı. Dünyada intihar salgınının yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, OECD ülkeleri arasında yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin kadına yönelik fiziksel ve duygusal şiddette dünyada ilk sırada olduğunu söyledi.
“Şiddet Toplumdan Merhamet Toplumuna” ana temasıyla gerçekleştirilen ‘Şiddetin Önlenmesi Çalıştayı’ Ankara Ankara Green Park Otelde yapılıyor.

Açılış konuşmasını Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan’ın yaptığı çalıştayın ilk oturumu Dilek Ertür’ün moderatörlüğünde “Uluslararası İlişkiler, Psikoloji ve Din Boyutuyla Şiddet Olgusu” gerçekleştirildi.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın konuşmacı olduğu oturumda Tarhan, “Basit Öfkeden Suç Davranışına Şiddet” başlığında önemli değerlendirmelerde bulundu. Tarhan şiddetin psikolojik boyutunu birçok yönüyle ele aldı…



“Dünyada intihar salgını var”

Modernizmle birlikte artan bencillik ve yalnızlığın dünyada intihar oranlarını artırdığını, dünyada intihar salgını olduğunu belirten Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu: “Dünyanın tartıştığı konu intiharlar. Şuanda İngiltere’de 16-24 yaş arası gençlerde ölüm oranının trafik kazalarından daha çok intihar olduğunu gösteriyor. Dünyada intihar salgını var. Hollanda’da trenler en az bir defa durur yarım saate bir sebebi de gençlerin çoğu kendilerini trenlerin önüne atıyor. Böyle bir intihar artışı var.”

“Refah seviyesi arttı ancak mutluluk artmadı”

Tarhan, refah seviyesinin yükselmesi, insanların konforunun artmasına rağmen dünya ölçeğinde kişilerin mutluluklarında aynı artış görülmediği, tam aksi mutsuzluğun arttığına dikkat çekti. Bilimsel platformlarda bilim insanlarının bunun nedenini sorguladığını, çözüm olarak ise ‘Pozitif Psikoloji (Mutluluk Bilimi) yi sunduğunu kaydeden Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu:

“Refah seviyesi yükseldi insanlar yaşam standartları yükseldi yüz seneye önceye göre insanlar daha konforlu yaşıyorlar ama mutlu değiller neden? Bunun nedenleri çeşitli bilimsel tartışmalarının konusu. Bu nedenle insanların çok şeye sahip olduğu ama mutlu olamaması demek ki kişinin psikolojik kodlarında, şifrelerinde bazı şeyleri görüyoruz. İnsanın mutlulukla ilgili yaşama bağlanması, hayata bakış açısı ile ilgili çeşitli düşünce kalıplarının yeniden gözden geçirilmeli.”



“Kadına şiddette Türkiye ilk sırada”

Şiddetin psikolojik yönüne de vurgu yapan Tarhan, OECD ülkeleri arasında yapılan araştırmaya göre ömürlerinde en az bir defa eşlerinden fiziksel ve ya duygusal şiddet gören kadınların oranının ülkemizde %38 ile en yüksek oranda olduğunu söyleyen Tarhan ikinci sırada %36 ile ABD’nin geldiğini belirtti.



Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Duygu Haritası ilgiyle dinlendi

Çalıştayın öğleden sonraki oturumuna Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol da katıldı. “Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Duygu Haritası: Neden Öfkeliyiz?” başlığında konuşma yaptı. Sayar ve Ünübol, Türkiye genelinde 81 ilde 24 bin 494 kişiyle gerçekleştirilen ve kendi alanında ülkemizdeki “en geniş çalışma” olan Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritasını katılımcılarla paylaştı. Üsküdar Üniversitesi lisansüstü öğrencileri tarafından gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)