Üsküdar Tıp Kulübünün ilk etkinliği gerçekleşti!



Üsküdar Üniversitesi Tıp Kulübü ilk etkinliklerini gerçekleştirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinliğin konuşmacıları Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay,  Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur ve Memorial Ataşehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler oldu.

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte Diyabet hastalığı farklı yönlerden ele alındı.



“Diyabetle obezite kol kola yürüyor”

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Tayfun Uzbay; “Türkiye’de diyabet görülme sıklığı %34’e yaklaştı. Diyabet hastalığının en çok görülme nedeni ise kötü beslenme alışkanlığı. Kötü beslenme alışkanlığı zaten günümüzün en büyük problemi. Diyabetle obezite kol kola yürüyor. Beslenme diyabette çok ama çok önemli.” şeklinde konuştu.

“Tıbbın alternatifi yine tıbbın içindedir”

Sözlerinin devamında özellikle Türk toplumunda çok sık yapılan alternatif tıbba yönelme hatasına değinen Uzbay; “Tıp bir bilim alanıdır. Dünyanın bilim lokomotifi tıptır. Tıp gibi bir bilim alanında aranacak çareleri alternatif tıpta arayıp, tıbbın nimetlerini yok saymak hatadır. Alternatif tıp da uzmanlık gerektirir. Etik kurallar ve koşullar vardır. Tıbbın dışında tıbbı tamamlayan bir alan yoktur. Tıbbın alternatifi yine tıbbın içindedir.” ifadelerini kullandı.



“Sağlıklı beslen, spor yap”

Obezite ve diyabet konularına değinen Prof. Dr. Haydar Sur ise kilo alımı artışının diyabeti tetiklediğine dikkat çekerek; “Yediğimiz şeylerden aldığımız kalorileri yakarak aldığımız kiloları dengelemeli, hareket etmekten korkmamalıyız. Sağlığa zaman ayırmalı spor yapmalıyız. Paketli gıdalar tüketme, hareketsizlik ve uzun mesai saatleri kilo alımıyla beraber diyabet hastalığına davetiye çıkartıyor.” dedi.

“Obeziteye teslim olmayın”

Tıp biliminin kişilerin hayatındaki kilit noktasını vurgulayan Sur; “Sizler tıp öğrencilerisiniz. Örnek olacak kişilersiniz. Hayatınızı öyle bir yaşayın ki başta hastalarınıza sonra çevrenizdekilere örnek olun. Tıp, hayatınızı sağlıklı yaşamaya vesile olsun. Obeziteye teslim olmayın.” şeklinde ifadeler kullandı.



“Türkiye’de sekiz milyon kişide diyabet var”

Konuşmasının başında diyabet hastalığının Türkiye’de ve dünyada görülme oranlarına dikkat çeken Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler ise; “Kaba bir hesapla Türkiye’de sekiz milyon kişide diyabet var. Dünyada ise 425 milyon kişi diyabet hastalığıyla yaşıyor. Bunlara ek olarak her yıl yedi milyon kişiye diyabet teşhisi konuluyor. Bunlar çok riskli rakamlar.” şeklinde konuştu.

“Diyabet vücudumuzda pek çok sistemi etkiler”

Küçükler, diyabet hastalığının hafife alınmaması gereken bir hastalık olduğuna dikkat çekerek “Diyabet vücudumuzda pek çok sistemi etkiler. Damar olan her yerde hasar bırakma potansiyeline sahip. Aynı zamanda diyabet, yaşam süresini 5-10 yıl azaltır.” dedi.

Etkinlik, plaket takdimi ve toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)