“Sanattan Tedaviye Ergoterapi” kitabı yayınlandı



Üsküdar Üniversitesi Yayınları’nın 11’inci kitabı “Sanattan Tedaviye Ergoterapi” yayınlandı. Önsözünü Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın yazdığı kitapta tedavi öncesi tedavi sonrası danışanların duygu ve düşüncelerini ebru, resim ve seramik aracılığıyla yansıttıkları çalışmalar yer alıyor.

Sanattan Tedaviye Ergoterapi kitabı, Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Sevda Asqarova ve Öğr. Gör. Shahram Mohseni ile NPİSTANBUL Beyin Hastanesinden Ebru Bölümünden Psk. Ayda Aktay, Resim Bölümünden Berivan Bülüm ve Seramik Bölümünden Gizem Gürsel’in katkıları ile oluşturuldu. 

Prof. Dr. Tarhan: “Ergoterapi çeşitli hekimlik dalları içinde kaybolup gidiyor”

Tarhan “Sanatla bilimin nikâhı veya ergoterapi” başlıklı önsözünde kişinin aktif yaşama uyum sağlaması için uğraşan sağlık disiplinlerini belirterek ergoterapinin önemini vurguladı.

Tarhan, “Kişinin aktif yaşama katılabilmesi ve uyum sağlaması için uğraşan sağlık disiplinleri; Fizyoterapi, Dil ve Konuşma tedavisi, Özel Eğitim ve Ergoterapi gibi sağlık meslek tanımı yapılmış alanlardır. Ergoterapi bunlar içinde Türkiye’de fazla bilinmiyor aynı zamanda çeşitli hekimlik dallarının içinde kaybolup gidiyordu. Üsküdar Üniversitesi olarak bu disiplinin doğru tanımlanmasında öncülük yaptık. Sevinçle söylemeliyiz ki üniversitemizin kurucu hastanesi olan NPİSTANBUL Beyin Hastanesi 2006 yılında faaliyete başladığından beri Müzik ve Sanatı tedavide canlı tutmak için canlı müzikle tedavi resim atölyesi ve ebru atölyesi 12 yıldır sürüyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Tarhan: “Üsküdar Üniversitesi Duyu Bütünleme Tedavisi tekniğinin Türkiye’de ilk resmi öğreticisi oldu”

Tarhan, Sanattan Tedaviye Ergoterapi kitabının ortaya çıkış serüveni ile ilgili bilgi verdi. Tarhan, “Ergoterapide Üniversitemiz Ergoterapi birimi, sadece fiziksel sağlık değil psikolojik sağlık için önemli fakat eksik olan fiziksel, zihinsel, duyusal, sosyal beceri, ince motor- kaba motor becerilerinin gelişmesi için Duyu Bütünleme Tedavisi tekniğinin Türkiye’de ilk resmi öğreticisi olmuştur. Böylece Beyin Davranış bütünlüğünün önemli olduğunu Öğrenme güçlüklerini, Otizm gibi Nörogelişimsel hastalıkların tedavisinde önemli bir seçenek sunmuş olduk. İşte bu kapsamda tedavi önce ve tedavi sonrası Sanat Tedavisi Ebru ve Resim sanatları dalında ortaya çıkan eserleri Türkçe ve İngilizce olarak basmaya karar verdik” dedi.

“Sanat terapisinde kişi, meydana getirdiği sanat ürünü aracılığıyla kendini ifade etmektedir”

Kitabın yayına hazırlanmasına katkı sağlayan Psikolog Ebruzen Ayda Aktay, tedavide sanatın önemine ilişkin paylaşımlarda bulundu. Aktay,Sanat insanların kendi benliklerini korumaları, hayal dünyalarını, isteklerini ifade etmeleri, iç dünyalarını çekinmeden korkmadan dışa vurmaları için çok önemli bir araçtır. Sanat terapisinde kişi, meydana getirdiği sanat ürünü aracılığıyla kendini ifade etmektedir. Sanatsal malzemenin kullanılışı ve sanat ürünü oluşturma süreci sanat terapisinin temelidir. Ortaya çıkan ürün estetik açıdan değerlendirilmez, tüm süreç gerekli zamanlarda yapılan anlamlı müdahalelerle terapötik bir sürece dönüştürülür” şeklinde konuştu.

“Hastalarımızın özgüvenlerinin yeniden inşasında katkıda bulunmayı amaçlıyoruz”

Aktay sanatla tedavi yönteminin amaçları ve hedefleri ile ilgili bilgi verdi.

Aktay, “Ergoterapideki sanatsal aktivitelerle hastalarımızın, an’daki duygu ve düşüncelerini ses, ritim, hareket, renk, form, desen ve benzeri araçlar kullanarak ifade etmelerine yardımcı olmak hedeflenmektedir. Tüm bu sanatsal araçlar, hastalarımıza sözel olarak ifade edemedikleri duygularını ifade edebilmeleri için farklı bir dil, bambaşka bir yöntem sunmaktadır. Hastalarımızın yaptıkları işe odaklanarak rahatlamalarını sağlayarak yeteneklerini ve becerilerini keşfetmelerine, geliştirmelerine yardımcı olmak, özgüvenlerinin yeniden inşasında katkıda bulunmayı amaçlamaktayız” dedi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)