Asbestin sağlığa etkisi konuşuldu



Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk programının 22’nci oturumu gerçekleştirildi. Programın konuğu Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Hacıibrahimoğlu oldu.

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte Hacıibrahimoğlu, “Asbestin Sağlık Üzerine Etkileri” konusunda katılımcılara önemli bilgiler aktardı.

“Asbest mineralleri kanserojen niteliğindedir”

Konuşmasının başlangıcında asbest mineralinin ne olduğuna değinen Hacıibrahimoğlu; “Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak veya çelpek gibi isimlerle de bilinen asbest mineralleri, kanserojen özellikleri nedeniyle insan sağlığı açısından önemli derecede zararlı özelliktedir” şeklinde konuştu.



“Ülkemizde hala asbeste maruz kalınıyor”

Hacıibrahimoğlu, asbest mineralinin pek çok endüstri kolunda kullanıldığını ifade ederek “Asbest sanayide pek çok endüstri kolunda kullanılmıştır. Ülkemizde asbest üretimi ve kullanılması 2010 yılında yürürlüğe giren yönetmelikle yasaklanmıştır. Ancak daha önceden kullanıma girmiş olan abdestli maddelerin sökümü, yıkımı, tamiratı, bakımı ve geri dönüşümü sırasında asbeste iş yerlerinde hala maruz kalındığı bilinmektedir” dedi.

“Asbest sektördeki işçileri etkiliyor” 

Konuşmasının devamında asbest mineralinin kullanıldığı sektörlere değinen Hacıibrahimoğlu; “Tekstil endüstrisi, çimento endüstrisi, inşaat malzemeleri endüstrisi, kâğıt endüstrisi gibi pek çok iş alanında asbeste maruz kalan pek çok işçi var. Bu işçiler çevresel faktörlerin de etkisiyle asbeste maruz kalıyor ve etkisini vücutlarında hissediyorlar” ifadelerini kullandı.



Soru cevap bölümünün ardından Prof. Dr. İsmail Ekmekçi tarafından Prof. Dr. Gökhan Hacıibrahimoğlu’na plaket takdim edildi.

Toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle etkinlik sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)