Egzersiz, vücudun strese karşı direncini artıyor




Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk programının 21. oturumu gerçekleştirildi. Programın konuğu Prof. Dr. Mehmet Ünal oldu. Egzersiz yapan insanın vücudunda yirmi kat fazla stres olur diyen Ünal, yirmi kat strese katlanan vücudun diğer stresleri çok çabuk tolere ettiğini kaydetti. 

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte “Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz/ İş Yerinde Egzersiz Uygulamaları” konusu ele alındı.



“Egzersiz yapmak için spor salonuna gitmek şart değil” 

Konuşmasının başlangıcında egzersiz yapmanın önemine değinen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrt. Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ünal, egzersiz yapmanın kişilerin hayatında önemli bir etkisinin olduğunu vurguladı. Egzersiz yapan kişilerin ortalama ömrünün uzadığını, kronik hastalıklardan uzaklaştıklarını, diyabet, kanser, bunama, hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma oranlarının yarıya indiğini söyledi. Ünal aynı zamanda kişilerin egzersiz yapmak için spor salonuna gitmelerinin zorunlu olmadığını ofis ortamında yapılan egzersizin bile çok fazla faydasının olduğunun altını çizdi.

Fiziksel aktivite, egzersiz ve spor kavramlarının farkı

Fiziksel aktivite, egzersiz ve spor kavramlarının günlük hayatta çok fazla karıştırıldığına değinen Ünal, planlı ve düzenli yapılan fiziksel aktivitelerin egzersiz, yapılan egzersize belirli kurallar koyulup yarışa döndürülmesine ise spor denmesi gerektiğini de vurguladı.

“Egzersiz vücudun karşılaştığı en büyük strestir” 

İnsanların hayatlarında görebilecekleri en büyük stresin egzersiz olduğunu söyleyen Ünal; “İnsanın hayatında görüp görebileceği en büyük stres maximal egzersizdir. Egzersiz yapan insanın vücudunda yirmi kat fazla stres olur. Yirmi kat strese katlanan vücut diğer stresleri çok çabuk tolere eder” dedi.



“Egzersiz bir reçetedir” 

Yapılan egzersizlere her vücudun farklı şekilde cevap vereceğini dile getiren Ünal, düzenli ve kişiye göre yapılan egzersizlerin ortadaki risk faktörlerini azalttığını ifade etti. Ünal, egzersiz seçiminin kişilerin hayatında çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek şunları söyledi;

“Egzersiz bir reçetedir. Nasıl ki eczaneye gittiğinizde size rastgele ilaç verilmiyor, elinizdeki doktorun verdiği reçeteye göre ilaç veriliyorsa egzersiz de bireyin ihtiyaç ve kişisel tercihleri doğrultusunda seçilmelidir” dedi.

Konuşmasının ardından Ünal, bazı küçük araç gereçlerle katılımcılara iş yerlerinde yapılabilecekleri bazı egzersizler gösterdi.

Soru cevap bölümün ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğrt. Üyesi Rüştü Uçan tarafından Prof. Dr. Mehmet Ünal’a plaket takdim edildi.



Toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından etkinlik sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)