Tıbbi ve Aromatik Bitki Teknikeri Ne İş Yapar?

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programı, üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veren aday öğrencilerin ilgi gösterdiği bir program. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programından mezun olan öğrencilere “Tıbbi ve Aromatik Bitki Teknikeri” unvanı veriliyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programı nedir?

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programında; gıda, ilaç, kozmetik ve boya endüstrisinde ekonomik değeri olan tıbbi ve aromatik bitkilerin biyolojik, ekolojik, genetik ve sistematik özellikleri, kültüre alınması, doğadan toplanması ve korunması, kimyasal içerikleri ve analiz yöntemleri, temin edilmesi, üretimleri ve kalite kontrolleri, kullanım alanları ve etiği konusunda temel bilgi ve pratiğe sahip olan yardımcı teknik personeli yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programını kimler okumalı?

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programını tercih edecek adayların öncelikle bu alana karşı ilgili olmaları gerekiyor. Bunun yanında adayların dikkatli, meraklı, çevreci kişiler olması gerekiyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programında alınan dersler nelerdir?

Öğrencilere 2 yıllık eğitim boyunca Zirai Botanik, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sistematiği, Organik Kimya, Temel Matematik, Çevre ve Organik Tarım, Biyokimya, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Anatomisi, Bitki Fizyolojisi, Toprak Bilgisi ve Bitki Ekolojisi, Herbaryum Teknikleri, Drog Hazırlama Tekniği, Analitik Kimya, Boya ve Parfüm Bitkileri Değerlendirme Teknolojisi, İlaç ve Tıbbi Bitkileri Değerlendirme Teknolojisi, Fitoterapi ve Aromaterapi, Seçmeli Ders, Mesleki Uygulama, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştirme Tekniği, Baharat ve Keyif Bitkileri Değerlendirme, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Muhafaza ve Pazarlama, Tıbbi ve Aromatik ve Bitkiler Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele dersleri veriliyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu programında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler okuyan öğrenciler alanında uzman isimlerden aldığı eğitimi müfredatta bulunan zorunlu staj uygulaması sayesinde pekiştirme imkânı elde ediyor. Ayrıca öğrenciler, Üsküdar Üniversitesi bünyesinde bulunan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarı sayesinde teorik bilgilerini uygulayarak sektöre hazır hale geliyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programı mezunları nerelerde çalışıyor?

Tıbbi ve Aromatik Bitki Teknikeri; Tarım Bakanlığı, ilaç fabrikaları, eczaneler, kozmetik sanayisi vb. gibi işletmelerde çalışma imkânı buluyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler DGS ile nerelere geçiş yapabiliyor?

Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Kimya, Tarla Bitkileri bölümüne geçiş yapabiliyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programının özel koşulu var mı?

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programında özel koşul bulunmuyor. Adayların, TYT’de yeterli puanı alması gerekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarı ile ilgili bilgi veriyor.



 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)