Tatil Programları Çocukla Birlikte Hazırlanmalı



Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş yaz tatilini yeni normal dönemin sınırları içinde geçirecek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Öğrenciler yaz tatilini hak etti

 - Öğrenciler koronavirüs salgını sebebiyle zorlu geçen ve okullarından uzak kaldıkları dönemin ardından yarın karnelerini alarak yaz tatiline giriyor. Öğrenciler yaz tatilini nasıl geçirmeli?

Hem dünya hem de ülkemiz adına zorlu bir süreç geçirildi. Bu dönemde evde kalarak hem birbirimizi koruduk hem de eğitim adına yeni deneyimler edindik. Öğrenciler 2. Dönemi dijital eğitimlerin sonrasında bitiriyorlar. Yaz tatilini hak ettiler. Öncelikli olarak bol bol dinlensinler. Dinlenmenin yanı sıra pandemi sonrasında oluşan kuralları da göz önüne alarak maske-mesafe başta olmak üzere daha çok açık havada olacakları aktiviteleri de ihmal etmesinler. Kitap okumak hem okuma alışkanlıklarını geliştirecek hem de keyifli zaman geçirmelerini sağlayacaktır, kitap okumayı ihmal etmesinler.

Tatilde yapılacak aktiviteler! 

 - Pandemi nedeniyle sıkıntılı geçen dönemin ardından öğrenciler biraz derslerinden uzaklaşıp kendilerine iyi gelecek aktiviteler yapmalı, arkadaşlarıyla sosyalleşmeli mi? 

Bu dönem nedeniyle uzun bir süre evde kaldılar, arkadaşlarından ve sosyal çevrelerinden uzak kaldılar. Süreç içerisinde hepimiz rutin alışkanlıklarımızı ya terk ettik ya da farklılaştırdık. Hem kendimizi hem de karşımızdaki kişileri korumamız gereken bir durumla karşı karşıyayız. Bu nedenle Sağlık Bakanlığımızın da önerilerini dikkate alarak, hijyen kurallarına uyarak, maske ve mesafeden vazgeçmeyerek arkadaşlarıyla görüşmek onlara iyi gelecektir. Bu dönemde kapalı alanlardan daha çok açık hava da gerçekleşecek arkadaş buluşmaları ve aktiviteler organize edebilirler. Açık hava yürüyüşleri, açık havada mesafeyi koruyarak arkadaş sohbetleri onlara iyi gelecektir.

Kitap okumak yaz tatilini verimli kılar


- Tatili yalnızca dinlenme ve eğlenme zamanı olarak görmek yanlış mıdır? Tatilde eğlenme, öğrenme ve dinlenme bir arada mı olmalı? 
 
Tatili yalnızca eğlenme ve dinlenme olarak görmek yerine kendimizi geliştirmeye yönelik öğrenmeler neler olabilir bunu da araştırmak önemli. Karneleri aldıktan sonra önümüzde uzun bir zaman var. Bu zamanı sadece dinlenerek geçirmek önceki öğrenmelerimize haksızlık olacaktır. Biliyoruz ki hem lise hem de üniversite sınav soruları teknik açıdan öğrencinin kitap okuma alışkanlığını da ölçüyor. Kitap okumak, arada tamamlamış olduğumuz yılın derslerine bir göz gezdirmek yaz tatilimizi verimli kılacaktır.
 

Programlı ders çalışma alışkanlığı oluşturulmalı

 - Tatili verimli geçirmek adına, bir program hazırlanmalı mı? Bu programın içinde neler yer almalı? Dinlenme, eğlenme, gezme, ders çalışma, eksik konular üzerine eğilme, bunlar nasıl planlanmalı, ağırlıkları ne şekilde olmalı? 

Bir yaz tatili programı hazırlanabilir. Ama bu program okul döneminde olduğu gibi ders çalışma ağırlıklı olmamalı. Dinlenme, eğlenme, farklı aktivitelerde bulunma süreleri daha fazla olurken ara ara ders çalışma zamanları da bu planlamaya mutlaka eklenmeli.
Yaz programında gelecek yıl lise ve üniversite sınavlarına hazırlanacak olan öğrenciler farklılıklar olmalı. Lise ve üniversite adayları programlarını konu eksikliklerini tamamlama, soru çözümleri yaparak öğrendikleri konuları pekiştirme çalışmalarını yaz programına mutlaka eklemeli. Böylece hem gelecek yıl sınava hazırlanırken rahat ederler hem de programlı ders çalışma alışkanlığı oluşturmaya başlarlar.

Tatil programları çocukla birlikte hazırlanmalı

 - Karneleri çok iyi veya kötü olan öğrencilere ebeveynler ne şekilde yaklaşmalı? İyi olanlara ödüllendirme, kötü olanlara cezalandırma yapan anne-babalara önerileriniz nelerdir? Bazı aileler çocuklarını tatil boyunca ders çalışmaya zorluyorlar, bazıları ise tamamen rahat bırakıyor. Bu konuda nasıl bir davranış sergilemeleri gerekir?
 
Ebeveynlerin tatil programı oluşturma konusunda bir denge sağlamaları çok önemli. Bu programın içinde hem birlikte keyifli zaman geçirebilecekleri aktiviteler olmalı hem de çocukların kitap okuyacakları, ders çalışabilecekleri zaman aralıkları olmalı. Programlar ebeveynler tarafından değil çocukla/gençle birlikte hazırlanmalı, karşılıklı fikir alış verişinde bulunulmalı. Demokratik bir ortamda yapılan planlamalar çocuğumuzla olan iletişimimizi de sağlıklı kılacaktır.

Karnenin bir ödülü veya tam tersi bir cezası olmamalı diye düşünüyorum. Başarısını bir ödülle sağlamak yerine onlar için motivasyon oluşturmak daha önemli.  Başarıda ve başarısızlıkta da ebeveyn olarak onların yanında durabilmek her şeyden önemli. Neden başarısız oldu, hangi taraflarda eksiklikleri var ve bundan sonra neler yapmak gerekir bunları konuşmak ve sonuca bağlamak önemli. Onlarla birlikte hayallerini, isteklerini konuşmak ve ne olursa olsun her zaman yanında olduğumuzu, en kıymetlimiz olduğunu çocuğa/gence hem söylemek hem de hissettirmek onlara verebileceğimiz en güzel hediyedir.  
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)