“Kral Oidipus ile Salgını Yeniden Düşünmek”

Felsefe Okulu

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin düzenlediği 6 hafta sürecek olan Felsefe, Psikoloji, Tarih Okulu etkinliğinin üçüncü haftasında Felsefe Okulu ve Psikoloji Okulu Programları Zoom ve Youtube üzerinden canlı olarak yayınlandı.
Etkinliğin 3’üncü haftasında Felsefe Okulu Programına Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü Doç. Dr. Çiğdem Yazıcı, Bilgi Üniversitesi Felsefe ve Toplumsal Düşünce Yüksek Lisans Programı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Talay Turner konuk oldu. Programda “Kral Oidipus ile Salgını Yeniden Düşünmek” konu başlığında önemli paylaşımlarda bulundu.

Katılımın yoğun olduğu programın moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Felsefe Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Baver Demircan yaptı.

Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Talay Turner

Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Talay Turner:“Kral Oidipus, modern anlamda dedektif hikâyesinden farklı”

Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Talay Turner, Kral Oidipus ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Turner, “Kral Oidipus her dönem okuyabildiğimiz ve her okuduğumuzda farklı şeyler gördüğümüz, yorumladığımız klasik bir eser. Bazı zamanlarda toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek, düşündürebilecek edebi bir metin. Ben üç kavramla başlayacağım. Hakikat, Suç ve Ceza. Sanki bir dedektif hikâyesi okuyormuşsunuz gibi modern anlamda dedektif hikâyesinden farkı ise dedektif suçlu olan ama aynı zamanda cezayı verecek olan kişi” dedi.  

“Oidipus'da karşımıza çıkan olayın biricikliği”

Hakikat, suç, ceza kavramlarına sorumluluk kavramını da ekleyen Turner, etik ve ahlak kelimeleri ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Turner; “Kendimize karşı etik olmak, ahlaktan ya da hukuki anlamdan suç ve cezadan farklı. Çünkü suç ve ceza dediğimiz zaman kurumsallaşmış bir suç ve cezadan bahsediyoruz. Ahlak söz konusu olduğunda hali hazırda yazılı olan olmayan kurallar var ve biz bu toplumun üzerine doğuyoruz. Eylemlerimiz görünen görünmeyen mekanizmalar tarafından her daim değerlendirilip yargılanıyor. Benzer bir şeyi hukuk işlerliği içinde söyleyebiliriz. Ahlaki kurallarla örtüştüğü ya da ayrıştığı yerler olabilir. Oidipus’da karşımıza çıkan olayın biricikliği. Ahlakta ya da hukuki çerçevede biricikliğin bir karşılığı yok. Ahlakta, hukukta tekrarlanabilirlik yasası içerisinde işleniyor” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Çiğdem Yazıcı

Doç. Dr. Çiğdem Yazıcı: “İnsan, tanrıları gücendirdiği zaman tanrılar insanları cezalandırıyor”

Doç. Dr. Çiğdem Yazıcı, Kral Oidipus metninde hakikat rejimi ve salgın konularında değerlendirmelerde bulundu. Yazıcı, “Bir insan tanrıları gücendirdiği zaman tanrılar insanları cezalandırıyor, ama burada direkt cezadan bahsedilmiyor. İnsanların yaptığı eylemler sonucunda kötü şeyler oluyor. Lanet bunun sonucunda oluşuyor. Salgın bunun sonucunda meydana geliyor. Soruşturma da bu salgına kimin yol açtığını bulmak amacıyla başlıyor. Soruşturma aslında alıştığımız dini öğelerden ziyade, modern hukuki soruşturmalara benziyor” şeklinde konuştu.

“Dönemin en güçsüzlerinin gördükleri sayesinde hakikat ortaya çıkıyor”

Doç. Dr. Çiğdem Yazıcı, Kral Oidipus metninde gerçeğin dönemin en güçsüzleri tarafından ortaya çıktığını belirtti. Yazıcı, “Dönemin en güçsüzlerinin gördükleri sayesinde hakikat ortaya çıkıyor. Foucault buna dikkat çekiyor. Bu güçsüzler ise iki tanık biri köle biri de çoban. Bunlar o dönemde sözü en az dinlenecekler ama metnin sonunda hakikatı ortaya çıkarıyorlar. Onların hakikatı ortaya çıkarma gücü oluyor. Kişisel güçleri değil hakikat rejiminin güçlü olmaya başlamasıyla onların sözü dinlenmeye başlıyor” dedi.Program sonrası Doç. Dr. Çiğdem Yazıcı ve Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Talay Turner katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Psikoloji okulunda sınav kaygısı ele alındı…

Öte yandan Felsefe, Psikoloji, Tarih Okulu etkinliğinin 3’üncü haftasında Psikoloji Okulunda ise Muğla Sıtkı Koçma Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Uğur Doğan konuk oldu. Doğan, “Sınav Kaygısı ve Başa Çıkma Yolları” konusuna ilişkin sınava hazırlanan öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)