Perfüzyon Teknikeri Ne İş Yapar?

Perfüzyon Teknikleri

Perfüzyon Teknikleri programı, üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veriyor. Programdan başarılı bir şekilde mezun olan öğrenciler “Perfüzyon Teknikeri” unvanı almaya hak kazanıyor.  

Perfüzyon Teknikleri programı nedir?

Perfüzyon Teknikleri programında uzman hekim gözetiminde; kalp ameliyatlarında kullanılan kalp-akciğer makinesini, dolaşım veya solunum yetmezliklerinde kullanılan kalp-akciğer destek cihazlarını, böbrek yetmezliğinde kullanılan diyaliz cihazlarını, hemodiyafiltrasyon ve ototransfüzyon cihazlarını hazırlayıp çalıştıracak ve takip edecek teknikerler yetiştirilmesi hedefleniyor.

Perfüzyon Teknikleri programını kimler tercih etmeli?

Programı tercih etmek isteyen adayların Perfüzyon alanında kariyer hedefleyen, iletişim becerileri güçlü, ekip çalışmasına yatkın, dikkatli, sorumluluk sahibi, adaptasyonu yüksek, yenilikçi, bilgilerini sürekli güncelleyen ve teknolojik yeniliklere açık kişiler olması gerekiyor.

Perfüzyon Teknikleri

Perfüzyon Teknikleri programında alınan dersler nelerdir?

Perfüzyon Teknikleri programının müfredatında Temel Anatomi ve Fizyoloji, Temel Mikrobiyoloji, Biyokimya, Sterilizasyon Esasları ve Yöntemleri, Perfüzyona Giriş, Temel Farmakoloji, Dolaşım ve Solunum Fizyolojisi, Kalp Destek Sistemleri, Yetişkin Perfüzyonu, Kardiyak Anestezi, Pediatrik Hastalarda Perfüzyon, Kardiyopulmoner Bypass, Kan Ürünleri Transfüzyonu ve Kanı Koruma Teknikleri, Kardüyovasküler Hastalıklar, Ekstrakorporeal Dolaşım Teknikleri, Enfeksiyon Hastalıkları, Perfüzyon Klinik Uygulamaları gibi teorik ve uygulamalı dersler bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Perfüzyon Teknikleri programı okuyan öğrenciler son teknoloji laboratuvarlarda, son teknoloji cihazlarla donatılan Perfüzyon Laboratuvarı sayesinde edindikleri teorik bilgileri uygulama imkânı buluyor. Müfredatta bulunan zorunlu staj uygulaması ile de öğrenciler, edindikleri teorik bilgi ve uygulamaları sektörel alanda da uygulayarak deneyim kazanıyor böylelikle sektöre hazır hale geliyor.

Perfüzyon Teknikleri

Perfüzyon Teknikleri programının çalışma alanları nerelerdir?

Perfüzyon Teknikleri programından mezun olan öğrenciler, özel ve resmi hastanelerde çalışabilmenin yanı sıra üniversitelerde yurt içi ve yurt dışı destekli yapılan bilimsel araştırmalarda Perfüzyon Teknikeri olarak görev alabiliyor.

Perfüzyon Teknikleri DGS ile nerelere geçiş yapabiliyor?

Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Perfüzyon bölümüne geçiş yapabiliyor.

Perfüzyon Teknikleri programının özel koşulu var mı?

Perfüzyon Teknikleri programında özel koşul bulunmuyor. Adayların, TYT’de yeterli puanı alması gerekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Perfüzyon Bölümü Dr.Öğr. Üyesi Zehra Akgün, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Perfüzyon Teknikleri programı ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)