İşitme Bilim Dalı: 'Odyometri'
Odyometri programı üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veren geniş iş olanaklarına sahip bir program. Program, işitme ile ilgili test ve ölçümleri kapsıyor. Odyometri programından mezun olan öğrencilere “Odyometri Teknikeri” unvanı veriliyor.
Odyometri programı nedir?
Odyometri programında, sektöre işitme kaybı ve denge bozukluğu yaşayan hastaların tanısında, bilimsel yöntemlerle uzman hekimlerin denetiminde işitme ve denge testi yapacak, tanıya göre gerekli tedavi yöntemlerini uygulayacak, gerekirse işitme cihazlarının kulak kalıbı ölçüsünü alacak profesyoneller yetiştirilmesi hedefleniyor.Odyometri programını kimler okumalı?
Odyometri programını tercih etmek isteyen adayların; öncelikle alana yönelik kariyer hedeflerinin olması gerekiyor. Programı tercih edecek kişilerin işitme kaybı ve denge bozukluğu konularına merak duymalıdır. Programı tercih edecek adayların; araştırmayı, sorgulamayı sevmesi, kendini sürekli geliştirmesi, teknolojik gelişmelere, yeniliklere ve değişime açık, empati kurabilen, sabırlı, insanlarla iletişimi kuvvetli, ekip çalışmasına yatkın kişiler olması gerekiyor.Odyometri programında okutulan dersler nelerdir?
Odyometri Programının ilk yılında öğrencilere Temel Anatomi, Fizyoloji, Mesleki Teknoloji, Temel Tıbbi ve Biyolojik Bilimler, Ses Fiziği, Sağlık Hukuku, İşitme ve Ölçümü, İşitme Kayıpları, Meslek Etiği, Tıbbi Biyoloji ve Genetiğe Giriş gibi temel dersler veriliyor. İkinci yani son yılda ise İşitme Vestibuler Sistem Hastalıkları, Klinik Odyometri, Vestibuler Sistem ve Testleri, İşaret Dili, Temel Patolojiye Giriş, Halk Sağlığı, Davranışsal Test Yöntemleri, İlk Yardım ve Temel Farmakoloji dersleri de öğretiliyor.Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda Odyoloji programı okuyan öğrenciler son teknoloji laboratuvarlarda, son teknoloji aletlerle donatılan Odyoloji Laboratuvarı sayesinde aldıkları eğitimi uygulama yaparak destekliyor. Öğrenciler, alanında uzman isimlerden edindikleri teorik bilgileri müfredatta bulunan zorunlu staj uygulaması pekiştirerek sektörel alanda deneyim kazanıyor.
Odyometri mezunları nerelerde çalışıyor?
Odyometri Teknikerleri resmi veya özel hastanelerin odyoloji kliniklerinde, işitme engelliler okullarında ve işitme cihazı firmalarında çalışabiliyor. Bunun yanında doğum kliniklerinde yeni doğan işitme taramaları, okul öncesi ve okul çağı tarama programları ile endüstri alanında gürültü ölçümleri ve işitme taramalarında da görev alabiliyor.Odyometri DGS ile nerelere geçiş yapabiliyor?
Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği, Odyoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği bölümüne geçiş yapabiliyor.Odyometri programının özel koşulu var mı?
Odyometri programında özel koşul aranmıyor. Adayların TYT’de 150 barajını geçmeleri gerekiyor.Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji bölümü öğrencisi Busemnaz Avşar, bölümü ile ilgili merak edilenleri yanıtlıyor.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)