Gıda Teknolojisi Programı ve Avantajları
Gıda Teknolojisi programı üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veren bir program. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği, geniş iş imkânları sunan Gıda Teknolojisi programından mezun olan öğrencilere “Gıda Teknikeri” unvanı veriliyor.
Gıda Teknolojisi programı nedir?
Gıda Teknolojisi programında, gıda hammaddeleri ve gıdaların bileşimi, gıda işleme, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip olan, bu bilgi birikimi ile gıda sanayiinde kontrol ve analizlerini yapıp sorumlu amiriyle birlikte verileri yorumlayacak gıda profesyonellerinin yetiştirilmesi hedefleniyor.Gıda Teknolojisi programını kimler okumalı?
Bu programı tercih edecek adayların iletişim ve insan ilişkileri güçlü, sorumluluk duygusuna sahip, planlama yapabilen, dikkatli, disiplinli, iş güvenliğine dikkat eden ve ekip çalışmasına yatkın kişiler olması gerekiyor.Gıda Teknolojisi programında okutulan dersler nelerdir?
Gıda Teknolojisi programının 2 yıllık eğitim sürecinde öğrencilere ilk yıl Gıda Teknolojisinde Genel Kimya, Biyokimya, Temel Mikrobiyoloji, Temel Matematik, Gıda Muhafaza ve Ambalajlama Teknikleri, Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Sağlığı Güvenilirliği ve Gıda Mevzuatı, Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu gibi temel derslerinin verilmesinin yanı sıra son sene ise Bitkisel Yağ Teknolojisi, Süt Ürünleri Teknolojisi, Et Ürünleri Teknolojisi, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojileri, Organik Tarım ve Unlu Mamüller Teknolojisi, Hazır Yemek Sistemleri ve Özel Gıdalar Teknolojisi, Gıda Teknolojileri Uygulamaları, Gıda Analiz Uygulamaları ve Beslenme İlkeleri gibi mesleğe yönelik dersler veriliyor.Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Gıda Teknolojisi okuyan öğrenciler son teknoloji laboratuvarlarda, son teknoloji aletlerle donatılan Gıda Teknoloji Laboratuvarı sayesinde edindikleri teorik bilgileri uygulama imkânı buluyor. Alanında uzman isimlerden alınan dersleri müfredatta bulunan zorunlu staj uygulaması ile pekiştiren öğrenciler, sahada deneyim elde edip sektöre hazır hale geliyor.
Gıda Teknolojisi mezunları nerelerde çalışıyor?
Programdan mezun olan Gıda Teknikerleri gıda sanayi ile ilgili kamu kuruluşları, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuvarları, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri, özel sektör kurum ve kuruluşlarında hazır ve işlenmiş gıda üreten fabrikaların gıda laboratuvarlarında ve özel gıda laboratuvarlarında çalışabilmelerinin yanı sıra kendi gıda işletmelerini de kurabiliyorlar.Gıda Teknolojisi DGS ile nerelere geçiş yapabiliyor?
Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Kimya, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji bölümüne geçiş yapabiliyor.Gıda Teknolojisi programının özel koşulu var mı?
Gıda Teknolojisi programında özel koşul aranmıyor. Adayların TYT’de 150 barajını geçmeleri gerekiyor.Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Gıda Teknolojisi Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay, Gıda Teknoloji Laboratuvarı ile ilgili merak edilenleri yanıtlıyor.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)