İletişim ve Tasarımı bir araya getiren alan ‘Görsel İletişim Tasarımı’



Gelişen teknoloji iletişimin gelişmesine, çeşitlenmesine olanak sağladı. Günümüzde basılı kaynakların yanı sıra multimedya kaynaklar, görsel çalışmalar da insanlar tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Görsel İletişim Tasarımı kâğıttan dijital medyaya doğru uzanan uygulamaları kapsıyor. İletişim Fakültesi bünyesinde 4 yıllık eğitim veren Görsel İletişim Tasarımı bölümü, yaratıcı yönü kuvvetli adayların tercih edebileceği bir alan. Bölüm, sözel puan türü ile öğrenci alıyor.

Görsel İletişim Tasarımı nedir?

Görsel İletişim Tasarımı bölümü hem iletişim alanında hem tasarım alanında öğrencilere geniş yetkinlikler kazandırmayı amaçlıyor. Öğrenciler Görsel İletişim Tasarımı bölümünde yaratıcı düşünme becerisinin yanı sıra yaratıcı fikirleri uygulama imkânı da buluyor. Görsel İletişim Tasarımı bölümünde okuyan öğrenciler, mezun olduklarında birçok alanda iş bulabilir.

Görsel İletişim Tasarımı bölümünü kimler tercih etmeli?

Görsel İletişim Tasarımı bölümünü tercih edecek adayların; yaratıcı yönü kuvvetli, eleştirel ve analitik düşünebilen, sabırlı, insanlarla kolay iletişim kurabilen, ikna kabiliyeti yüksek, kendini sürekli geliştiren, yeniliklere ve değişime açık kişiler olması gerekiyor.



Görsel İletişim Tasarımı bölümünde alınan dersler neler?

Görsel İletişim Tasarımı bölümünde öğrencilere ilk iki sene temel teorik derslerin verilmesi ardından uygulama dersleri ve öğrencilerin yönelmek istediği alana göre seçebileceği birçok seçmeli ders olanağı sunuluyor. Öğrencilere; Temel Tasarıma Giriş, Grafik Tasarım, Web Tasarımı Dijital İllüstrasyon Temel Fotoğrafçılık, Tipografik Anlatım, Web Uygulamaları ve Çokluortam gibi zorunlu dersler veriliyor.

Öğrenciler 3’üncü ve 4’üncü sınıfta birçok seçmeli ders seçebiliyor. Öğrencelere 2 boyutlu ve 3 boyutlu tasarım uygulama dersleri veriliyor. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü öğrencilerine, Hareketli Grafik Tasarım, Görsel Algı, Video Görüntü Kurgu ve Uygulamaları, Multimedya Teknik ve Sistemleri, İnteraktif Medya Tasarımı, Görsel Metinler ve Toplumsal Cinsiyet, Animasyon, Görsel Öyküleme, Tasarım ve Yaratıcı Tipografi Uygulamaları, 3D Modelleme, Tasarım ve Kodlama, Stop Motion Planlama ve Uygulama, Manipülatif Görsel Anlatım ve Yaratım, Dijital Oyun Tasarımı, Stok Fotoğrafçılığı, Sanat Fotoğrafçılığı gibi birçok seçmeli ders olanağı sunuyor.



Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü öğrencileri ilk iki sene gördükleri teorik eğitim ardından 3’üncü ve 4’üncü sınıfta edindikleri teorik bilgileri laboratuvar ortamında uyguluyor. Öğrenciler, Üsküdar Üniversitesi bünyesinde bulunan iki ayrı MAC laboratuvarı sayesinde tasarım alanında uygulama ve pratik yapabiliyor. Öğrenciler birçok program öğreniyor. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü öğrencileri 4’üncü sınıfın sonunda staj imkanı ile sektörle buluşuyor. Öğrenciler, teorik ve uygulama olarak öğrendiklerini sektörel alana da taşıyabiliyor. Üsküdar Üniversi İletişim Fakültesinde öğrencilerin çalışmalarının yer aldığı birçok sergi de düzenleniyor.



Bölümden mezun olanlar nerelerde çalışabilir? 

Görsel İletişim Tasarımı bölümünden mezun olan öğrenciler için geniş iş imkânları bulunuyor. Öğrenciler, medya sektörünün görsel iletişimle ilgili tüm alanlarında çalışabilir. Kamu ve özel sektör kurumlarının kurumsal iletişim birimlerinde, reklam ve halkla ilişkiler kuruluşlarının görsel iletişim ve tasarım birimlerinde çalışabilir. Kendi iş yerlerini kurabilir, freelance olarak çalışabilir. Ayrıca bölümden mezun olan öğrenciler, gerekli şartları sağladıktan sonra üniversitelerde akademisyen olarak da görev alabilir.

Bölümün özel koşulu var mı?

Görsel İletişim ve Tasarım bölümünün bulunduğu bazı üniversiteler özel yetenek sınavı ile öğrenci alırken bazı üniversiteler AYT sonucu ile öğrenci alımı yapıyor. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim ve Tasarım bölümünü Alan Yeterlilik Testi Sözel puan türünden yeterli puanı alan öğrenciler tercih edebilir.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü öğrencisi Nursafa Batmaz, bölümü ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)