Diyaliz programı mezunları ne iş yapar?



Diyaliz programı üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan 2 yıllık eğitim veren bir ön lisans programı. Program, böbrek hastalıkları için kullanılan diyaliz makinalarının hastaya uygulayan, hasta ile ilgilenen sağlık personelleri yetiştirmeyi amaçlıyor.

Diyaliz programı nedir?

Diyaliz programından mezun olan öğrencilere diyaliz teknikeri unvanı veriliyor. Günümüzde birçok insanda sıkça görülen böbrek hastalıkları sağlık alanında diyaliz teknikerlerine olan ihtiyacın artmasına neden oldu. Diyaliz teknikerinin uyguladığı diyaliz tedavisi, ilerlemiş böbrek hastalıklarında etkin şekilde kullanılan bir tedavi yöntemi. Diyaliz tedavisi, bozulmuş böbrek işlevlerinin bir kısmını düzenleyerek kişinin yaşamını daha sağlıklı devam ettirmesine olanak sağlıyor.

Diyaliz programını kimler tercih etmeli?

Sağlık alanında donanımlı personeller yetiştirmeyi amaçlayan diyaliz programı, insanlara yardımcı olmayı seven kişilerin tercih edebileceği bir alan. Bu doğrultuda; empati yeteneği yüksek, insanlara yardımcı olmayı seven, iletişim becerileri ve insan ilişkileri kuvvetli, dikkatli, titiz, sabırlı, soğukkanlı ve sorumluluk duygusuna sahip kişilerin tercih edebileceği bir program.



Diyaliz programında alınan dersler neler?

Diyaliz programında öğrencilere alanı ile ilgili temel teorik dersler veriliyor. Öğrenciler; Temel Anatomi ve Fizyoloji, Hasta Bakım İlkeleri, Temel Farmakoloji, Diyaliz Ekipmanlarının Kullanımı ve Bakımı, Nefroloji, Biyokimya, Diyaliz Hastalarında Rehabilitasyon, Dahili ve Cerrahi Hastalıklar Bilgisi, İlk Yardım, Meslek Etiği, Beslenme İlkeleri gibi teorik dersler görüyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz programı öğrencileri alanında uzman isimlerden aldıkları teorik eğitimi yaz stajı imkanı ile uygulama olanağı da buluyor. Üsküdar Üniversitesi bünyesinde 2 hemodiyaliz cihaz kapasiteli diyaliz laboratuvarı, diyaliz programı öğrencilerinin 4 dönem boyunca edindikleri teorik bilgileri uygulamasına olanak tanıyor.

Diyaliz programı mezunları ne iş yapar?

Dünya’da ve ülkemizde hızla gelişen sağlık sektörü alanında uzman sağlık personellerine duyulan ihtiyacı da artırıyor. Diyaliz programından mezun olan öğrenciler; veya özel sağlık kuruluşlarının diyaliz ünitelerinde görev alabildikleri gibi kendilerine ait diyaliz ünitesi de açabilirler. 2 yıllık Diyaliz programı kazanan öğrenciler, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren hemşirelik, hemşirelik ve sağlık hizmetleri lisans bölümlerine DGS ile geçiş yapabilirler.

Diyaliz programının özel koşulu var mı?

Diyaliz programında herhangi bir özel koşul aranmıyor. Adayların, TYT’ de 150 barajını geçmeleri gerek.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)