Diyaliz Tedavisine Destek
Diyaliz Programı Nedir?
Diyaliz tedavisi, vücutta birikmiş üre gibi zararlı maddelerin ve aşırı suyun yapay bir membran aracılığı ile vücuttan uzaklaştırılması işlemidir. İlerlemiş böbrek yetmezliğinin tedavisinde etkin şekilde kullanılmaktadır. Diyaliz tedavisi, bozulmuş böbrek işlevlerinin bir kısmını düzenleyerek yaşamın devam etmesini sağlamaktadır. Diyaliz teknikerleri bu tedaviye destek veren sağlık çalışanıdır. Üsküdar Üniversitesi Diyaliz programı, Türkiye’de çok hızlı büyüyen sağlık sektöründe artan nitelikli eleman ihtiyacını karşılamayı hedeflemektedir.
Diyaliz Programından Mezun Olanların Sorumlulukları Nelerdir?
Diyaliz hekimi direktifleri doğrultusunda diyaliz makinesine bağlanması gereken hastalarla ilgilenmek; hastaların makineye bağlanmasını ve tedavinin sonlandırılmasını sağlamak.
Hastayı diyalize almadan önce, diyaliz cihazını kullanıma hazır hale getirmek.
Tedavi sürecinde hastanın her yönden takibini sağlamak.
Tedavi sürecinde hastayı ve hasta yakınlarını bilgilendirmek.
Böbrek hastalıkları tedavisi sürecinde hastanın hayatını kolaylaştırmak.
Diyaliz Programında Alınan Dersler Nelerdir?
1. Sınıf Güz Döneminde alınan dersler; Temel Anatomi ve Fizyoloji, Diyalizde Temel Mikrobiyoloji, Hasta Bakım İlkeleri, Temel Farmakoloji, Biyokimya, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri, Türk Dili I, İngilizce I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Üniversite Kültürü I.
1. Sınıf Bahar Döneminde alınan dersler; Diyaliz Ekipmanlarının Kullanımı ve Bakımı, Diyaliz I, Nefroloji, Türk Dili II, İngilizce II, Üniversite Kültürü II.
2. Sınıf Güz Döneminde alınan dersler; Hastalıklar Bilgisi, Diyaliz II, İlk Yardım, Sağlık Hukuku, Meslek Etiği.
2. Sınıf Bahar Döneminde alınan dersler; Diyaliz Hastalarında Rehabilitasyon, Diyaliz III, Yaz Stajı.
Diyaliz Programından Dikey Geçiş Sınavı ile Lisans Programına Geçilebiliyor
Mezunlar ayrıca Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerinden yararlanarak alanlarında kontenjan açıldığı takdirde Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans programlarına kayıt hakkı kazanabilmektedir.
Diyaliz Programı Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?
Diyaliz Programından mezun olanlar; devlet hastaneleri, özel hastaneler ve özel diyaliz merkezlerinde istihdam edilmektedir.