Vaka Analizinde sosyal hizmet vakaları konuşuldu



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Sosyal Hizmet Kulübü tarafından Vaka Analizi etkinliği düzenlendi. Etkinliğin konuğu NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Sosyal Hizmet Uzmanı, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Özgür Varan ile Sosyal Hizmet Uzmanı Fatih Mehmet Demir oldu.  

Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşke Şehit Polis Duha Beker Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.



Özgür Varan: “Hastanın izni olmadan evde kimse konuşamıyormuş”

Deneyimlerinden bahseden Varan, 2015 yılında çalışmış olduğu bir vakaya değindi. Varan, “Hasta 28 yaşında ve Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) tanısıyla hastaneye yatırıldı. Hasta ile görüştüğümüzde ailesinin kendisini anlamadığını, çok cahil olduklarını, tutum hatalarında bulunduklarını bu yüzden sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Hasta bir kere dört yaşına kadar emmiş, istediği olmadığında çok ağlayan biriymiş, küçük yaşta obsesyonları başlamış ve son dönemlerde hastanın izni olmadan evde kimse konuşamıyormuş” dedi.

“Sağlıklı olanlar net duruş sergilemeli”

Varan, yaşadığı örnek vakada baba ile abiyi evin tek sağlıklı bireyleri oldukları için net duruş sergilemeleri, evin yönetiminde daha aktif rol oynamaları konusunda uyardıklarını ve tutum çalışması yaptıklarını ifade etti. Hasta ile beraber hastane ortamında içgörü odaklı çalıştıklarından bahseden Varan, daha sonra hastayı yanlarına alarak evi görmeye gittiklerini ve hastanın kaygı düzeyini kontrol ettiklerini, son olarak hastanın taburcu olduğunu dile getirdi.

Özgür Varan: “Psikolog birebir görüşme yapar”

Sosyal hizmet uzmanın görevlerine değinen Varan, ev ziyareti yapmak, hastanın ya da danışanın içinde bulunduğu sistemlerle ilgilenmek ve bunun düzenlemesini yapmanın sosyal hizmet uzmanının görevi olduğunu belirtti. Psikoloğun hastayla ya da danışanıyla sadece birebir görüşmeler yapabildiğini dile getiren Varan, “Hastanede bir sosyal hizmet uzmanın olması vakayı çözme, ne olduğunu anlama ve daha sonra çeşitli planlamalar yapmak gibi tedaviye yönelik etkilere sahiptir” dedi.



Fatih Mehmet Demir: “İşlemin sonunda mevzuat var”

Fatih Mehmet Demir, sosyal hizmetin tek başına sadece ailelerin özelinde olmadığını, ilişkilendirilen konular, alanlar ve kurumlarında var olduğunu ifade etti. Demir, koruyucu aile ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Demir, “Koruyucu ailenin kendi başvurusu, düşünceleri, motivasyonu ve özellikleri var fakat işlemin sonunda mevzuat da var” ifadelerini kullandı.



“Çocuğun uyum sağlaması için gerekli yönlendirme yapılıyor”

Demir, koruyucu aile mevzuatı ile ilgili de bilgi verdi. “Mevzuat diyor ki en az 4-5 görüşmeyle beş aylık bir zaman zarfında bu çalışmayı bitirmek zorundasınız. Bizde bu zamanda aile ile oluşturulmuş plan çerçevesinde çalışmaya başlıyoruz. Bir dört ay sonunda ailenin koruyucu aile olup olmamasıyla ilgili karar veriyoruz. Bir çocuğu bir aileden alıp diğer aileye yerleştirme konusu akşamdan sabaha, bir dakikada yapılan bir şey değil. Çocuğun uyum sağlaması için gerekli yönlendirmelerin yapılıyor” şeklinde konuştu.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)