Prof. Dr. Öget Öktem Tanör “Bellek” i anlattı…



Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü Koordinatörlüğünde Dil ve Konuşma Terapisi kulübü tarafından “Bellek” etkinliği düzenlendi. Etkinliğin konuğu Türkiye’nin ilk Nöropsikoloğu Prof. Dr. Öget Öktem Tanör oldu. Tanör, öğrencilere meslek hayatında yaşadığı deneyimlerden ve şahit olduğu vakalardan bahsetti.

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.



“Bellek, canlının hem kendisi hem çevresi hakkındaki bilgileri aklında tutmasıdır”

Prof. Dr. Öget Öktem Tanör bellek kavramının tanımına değindi. Tanör, “Canlının hem kendisi hakkında hem çevresi hakkındaki bilgileri aklında tutmasıdır. Bellek, şimdiki zaman kadar geçmişi de kapsayan ve canlıyı bir bütün haline getiren bir yapıdır. Bellek sadece tek bir bütün değildir. Bellek birçok açılardan, birçok parçalara ayırabileceğimiz bir şeydir” şeklinde konuştu.

“Farkında olarak bilmiyoruz”

Örtük bellek ile ilgili paylaşımlarda bulunan Tanör, söze dökülemeyen tipte bellekler olduğunu belirtti. Tanör, “Örtük bellek bildiğinizi farkında olmadan bildiğiniz şeylerdir onun için zaten bunu söze dökmek mümkün değil, şu anda bile fakında değiliz bildiğimizi, hatırlamak diye bir şey söz konusu değil çünkü farkında olarak bilmiyoruz” dedi.

“İşlevsel bellek motor bellektir”

İşlevsel bellekten bahseden Prof. Dr. Öget Öktem Tanör, işlevsel belleğin motor bellek olduğunu söyledi. Tanör, “Motor bellek için mesela bisiklete binmeyi öğrenmek, bir çocuğun yürümeyi, merdivenden çıkmayı, merdiven inmeyi öğrenmesi gibi. Söze dökerek anlatmak zor şurada bir bisiklet yoksa siz bisiklete binmeyi bilmeyen birine nasıl bineceğini anlatamazsınız fakat yapmak çok kolay. Motor belleğin alt yapısı hareketlerle ilgilidir” ifadelerini kullandı.



“Uzun süreli bellekte birkaç süreç var”

Tanör, uzun süreli bellekteki süreçler ile ilgili de bilgi verdi. “Uzun süreli bellekte birkaç süreç var bir tanesi bilginin depolanması, ileride o depodan tekrar geriye getirebilmek için onun kodlanması, belli bir yere yerleştirilmesi, belli organize bir bütün içine yerleştirilmesi ve yeniden organizasyon biçiminde işleyen sağlamlaştırma sürecidir” şeklinde konuştu.

Gördüğü ve tanık olduğu vakalardan örnekler veren Prof. Dr. Öget Öktem Tanör, katılımcıların merak ettiği soruları da yanıtladı.  

Program sonrası Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Konrot, katılımlarından dolayı Prof. Dr. Öget Öktem Tanör’ e plaket takdim etti. Dil ve Konuşma Terapisi Kulübü öğrencileri de Tanör’ e çiçek takdiminde bulundu.

Program toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)