1 Konu 1 Konuk programının 26’ncı oturumu gerçekleştirildi



Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 26’ncı oturumu gerçekleşti. Programın konuğu A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, Aile Danışmanı, Sosyolog Hacı Latif İşcen oldu.

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının sorumlulukları, tutumları, iş sağlığı ve güvenliği mesleğinin geleceği ve kültürü tartışıldı.

“İnsana sevdalı olduğum için bu mesleği seçtim”

İşcen, iş sağlığı ve güvenliği mesleğinin ana unsurunun insan sevgisi olduğunu belirterek mesleki aidiyetinden bahsetti. İşcen, “İş Sağlığı ve Güvenliği sevdası benim farklı bir yapım ben sevdalıyım ama insana sevdalı olduğum için bu mesleği seçtim. İnsanları sevmiyorsanız bu mesleği para kazanmak için yapmayın. Çünkü insan sevgisi olmayan kişileri gördükçe üzülüyorum” dedi.



“Size âşık olmaları lazım”

İş sağlığı ve güvenliğinde güvenlik kültüründen bahseden İşcen, sevginin öneminden bahsetti. İşcen, “Güvenlik kültürü oluşturacaksanız mevzuatı anlatın, polis kültüründen bahsedin. Emniyet bilinci oluşturacaksanız metodolojiniz sevgi olmak zorunda sevgi yoksa zihinsel kayıt yok. Size âşık olmaları lazım kendinize âşık edemiyorsanız öğretemezsiniz” şeklinde konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin verimini arttıran unsunlar

Hacı Latif İşcen, iş sağlığı ve güvenliğinde mesleki verimi arttıran unsurlara değindi. İşcen, uzmanlarının çalışanlara yakın, aile samimiyetine sahip, kişisel sorunları dinlemeyi, evlerine ziyarete gitmeyi, analiz yapıp hoşlandığı şeyleri çözmenin mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı.

“Duygusal zekânın en büyük özelliği öğrenmeye aç insanlardır”

İşcen, duygusal zekânın ve EQ’nun iş sağlığı ve güvenliğindeki önemini belirtti. İşcen, “3 yıl EQ testiyle IQ kullanmayarak 110 personel aldım ve 5 yılın sonunda bu 110 personelin hiçbiri küçük iş kazası dahi geçirmedi. Duygusal zekânın en büyük özelliği öğrenmeye aç insanlardır” dedi.



“Bilime sahip çıkarsanız kazalar önleniyor”

İş sağlığı ve güvenliğinde kazaların önlenmesinin bilime ve nedenselliğine değinen Hacı Latif İşcen, bilime sahip çıkılması durumunda kazaların önlenebileceğini söyledi. İşcen, “Bilime sahip çıkarsanız kazalar önleniyor çıkmazsanız önlenemiyor” ifadelerini kullandı.

“O ton kadarsınız yaşamınızın kültürüdür”

İşcen, iş sağlığı ve güvenliğinin kültürel yapısının olmadığına dikkat çekti. İşcen, “Güvenlik kültürü diye bir şey yoktur dünyanın en büyük yalanıdır çevre kültürü de yoktur. Siyaha beyaza yaklaşma miktarınız grinin miktarı kadardır. Belli tonları vardır hanginiz o tonu işletmelerinize koyuyorsanız o ton kadarsınız yaşamınızın kültürüdür” dedi.

Soru cevap eşliğinde gerçekleşen etkinliğin ardından Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, Hacı Latif İşcen’e plaket takdim etti.

Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)