“Sapa Diyarlar” Sergisi İletişim Fakültesinde!



“Sapa Diyarlar” fotoğraf sergisi Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesinde açıldı. Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Çeyiz Makal Fairclough’un düzenlediği Sapa Diyarlar sergisiyle iklim değişikliği ve olası sorunlara dikkat çekiliyor.
Güney Yerleşkede gerçekleşen sergi katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.

İklim değişikliğini konu alan serginin açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör yaptı.



Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş: “Fotoğraf çevreye karşı olan sorumluluğumuzu iletebileceğimiz bir yoldur”

Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş, fotoğrafın iletişim tasarımında çok önemli bir yere sahip olduğuna değinerek problemleri görsel olarak anlatabilmenin büyük önem taşıdığını belirtti. Pektaş, sergideki fotoğrafların daha çok iklim değişikliği ve çevre ile ilgili fotoğraflar olduğunu, bir tasarımcı ve fotoğrafçı olarak bu problemlerin fotoğrafla da dile getirilebileceğini vurguladı. Pektaş, fotoğrafın çevreye karşı olan sorumluluğumuzu iletebileceğimiz en iyi yollardan biri olduğunun altını çizdi.



Çeyiz Makal Fairclough “Yerin ruhu, zamanın ruhu”

Doktora yaparken hocasının tavsiyesi üzerine doğa ile buluştuğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Çeyiz Makal Fairclough, Manchester’da bir bataklık olan Lindow Moss’u seçerek orada fotoğraflar çektiğini dile getirdi. Makal, “Bazen bataklığa gidiyor, akşama kadar fotoğraf çekmeden orada duruyordum, o ruhu hissetmeye çalışıyordum ve gerçekten bir zaman sonra o ruh bana gelmeye başladı, oradayken her şeyi hissedebiliyordum” ifadelerini kullandı.

“Tüm zorluklara rağmen en önemli şey kameramdı”

Bataklıkta pek çok zorlukla karşılaştığını söyleyen Makal, tüm bu zorluklara rağmen kendisi için en önemli şeyin kamera olduğunu vurguladı. Bu otobiyografik çalışması sayesinde çevre aktivisti olduğunu dile getiren Makal, çevre için gerçekleştirdiği çalışmalara devam ettiğini belirtti.



“Bataklıklar dünyanın böbreği”

Dr. Öğr. Üyesi Çeyiz Makal Fairclough, bataklıkların dünyanın böbreği olduğunu ve dünyaya hayat vermek gibi çok önemli bir görevinin bulunduğunu vurguladı. Bu projenin otobiyografik bir çalışma olarak başladığını fakat çevre projesine dönüştüğünü söyleyen Makal, proje üzerine çalışmalar yaptığını getirdi.

‘Sapa Diyarlar’ fotoğraf sergisi 10-20 Şubat tarihleri arasında Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’nde sergilenmeye devam edecek.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)