Teorikten pratiğe ‘Güç ve Makineler Laboratuvarı’ açıldı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.48497

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencileri için yeni bir laboratuvar açıldı. Öğrencilerin daha kaliteli bir eğitim almasını sağlayan, teorik bilgileri pratiğe dökerek öğrenmeyi kalıcı hale getirmeyi amaçlayan laboratuvarda çeşitli eğitim setleri bulunuyor. ‘Güç ve Makineler Laboratuvarı’nda bulunan eğitim setleri sayesinde derslerin içeriği güçleniyor ve öğrenciler laboratuvarda çalışma imkânı buluyor.

Güç ve Makineler laboratuvarını ziyaret eden Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Şeker ve Arş. Gör. Nazmiye Kopacak’tan laboratuvar ve eğitim setleri hakkında bilgiler aldı. 

Arş. Gör. Nazmiye Kopacak: “Öğrencilerin tüm sistemleri deneyimleyebilmesini amaçladık”

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Arş. Gör. Nazmiye Kopacak; “Hem sektörün hem öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak adına bir laboratuvar kurmak istedik. Sektördeki mevcut firmalarla beraber neler yapabiliriz diye düşündük. Sonrasında eğitim kitlerimize karar verdik. Öğrencilerin tüm sistemleri deneyimleyebilmesini amaçladık…” dedi. 

“Potansiyel lisansüstü çalışmalarda laboratuvarı kullanmaya başlıyoruz”

Laboratuvarda bulunan eğitim setlerinin içeriğinden bahseden Kopacak; “Bu kapsamda Elektrik Makineleri Eğitim Seti’, ‘Yenilenebilir Enerji Eğitim Seti’, ‘İletim Hattı Eğitim Seti’ ve ‘Güç Elektroniği Eğitim Seti’ laboratuvarımızda bulunuyor. Özellikle bizim müfredatımızda seçmeli dersler kategorisinde yer alan ‘Güç Sistemleri’, ‘Dağıtım Sistemleri’ ve ‘Elektromekanik Konversiyon’ adlı derslerimiz var. Bu derslerin içeriğini güçlendirmek adına Dr. Öğr. Üyesi Hamza Abunima ile birlikte bu laboratuvarı faaliyete açtık. 2023-2024 akademik yılı bahar döneminde de bu laboratuvarımız aktif olarak öğrencilerimize ve bitirme tezi yapan son sınıf öğrencilerimizin kullanımına açıldı. Mevcut öğrencilerimizin potansiyel lisansüstü çalışmalarında bu laboratuvarı kullanmaya başlıyoruz. İlerleyen günlerde sektör profesyonelleriyle ya da bu dersi almayan ve kendini geliştirmek isteyen profesyonellerin de akademik olarak yetişmek isteyen öğrencilerle, sürekli eğitim merkezi çatısı altında potansiyel iş birliği de kurulabilir.” ifadelerini kullandı. 

“Seçmeli dersler kategorisindeki ders sayısını artırmayı hedefliyoruz”

Güç ve Makineler Laboratuvarı sayesinde seçmeli derslerin artabileceğine vurgu yapan Arş. Gör. Nazmiye Kopacak; “Bu laboratuvarın bir diğer önemli özelliği de elektrik elektronik sektörü altında 1 kV ve üstü tesislerde çalışmak isteyen öğrencilerin Elektrik Mühendisleri Odası tarafından bir yetki belgesi alması gerekiyor. Bu yetki belgesini alabilmeleri için de Elektrik Mühendisleri Odası öğrencilerin transkriptini inceliyor ve temel derslerin alınıp alınmadığını kontrol ediyor. Bu derslerden en az üç tanesinin öğrencinin transkriptinde gördükten sonra elektrik mühendisleri bu yetkilendirilme eğitimine kayıt yapıyor. Alınan bu belge serbest müşavir mühendislik hizmeti yapabileceğimiz bir belge. Sektörde bu alanda hizmet verebiliyorlar. Proje, ölçüm, danışmanlık ve mühendislik, müşavirlik hizmetlerini verebiliyorlar. Bu kapsamda tabii ki de biz ilerleyen yıllarda seçmeli dersler kategorisindeki ders sayısını artırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Bir laboratuvarın varlığı ülkeyi kalkındırma faaliyeti açısından çok önemli

Laboratuvarın açılma sürecinde destek olan herkese teşekkürlerini ileten Kopacak; “Bu laboratuvarın açılması adına bize destek olan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çerezci'ye, Elektrik Elektronik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selim Şeker’e, Dr. Öğr. Üyesi Hamza Abunima’ya bize sundukları tüm maddi ve manevi destekler için teşekkür ediyorum. Bir laboratuvarın varlığı inanın sadece öğrenciyi değil, hocayı, üniversiteyi ve bunun peşinde ülkeyi kalkındırma faaliyeti açısından çok önemli. Uzun süreli tanıtım faaliyetlerinde, üniversitemizin prestijinde, potansiyel iş fırsatlarının sektör çalışmaları yaratılmasında çok ciddi öneme sahip. Küçük alanda az sayıda bir envanterimiz var ama temel dersleri öğrencilerimizin sektörde karşılayabilecekleri tüm içerikleri onlarla paylaşma deneyimlerimizi aktarma ortamını yarattık. Bu kapsamda tekrar tüm akademik ve idari çalışanlarımıza teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)