Tarhan'ın da yazarları arasında olduğu “Maneviyat Psikolojisi VI” kitabı çıktı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.48487

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın yazarları arasında olduğu “Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Maneviyat Psikolojisi VI” kitabı, Dr. Mustafa Atak ve Prof. Dr. Sefa Bulut’un editörlüğünde okuyucularla buluştu. Kitapta psikoloji ile ilgili tüm alanlarda maneviyatın önemi vurgulanarak okuyuculara aktarıldı. Kitapta, “Günümüz İnsanı ve Varoluş Bunalımı” başlığında yer alan Tarhan, insanın varoluş sorgulayışını ele alıyor… 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın katkı sağladığı “Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Maneviyat Psikolojisi VI” kitabı Nobel Akademik Yayıncılık tarafından okuyucularla buluştu. 

Günümüz insanı ve varoluş bunalımı…

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın “Günümüz İnsanı ve Varoluş Bunalımı” başlıklı yazısı okuyucuyla buluştu. Tarhan yazısında; “İnsan, biyopsikososyal bir varlık olmasının yanında aynı zamanda spiritüel bir varlıktır. Biyolojik varlığımız, fizik ve kimya ile açıklanırken psikolojik varlığımız işin içine, düşünce ve dil de girmektedir. Düşünce ve duygular evrensel akışta birimler arası bir enerji alışverişi vardır. İnsan, kendi gücünün sınırlı ve yetersiz olduğunu fark ettiğinde kontrolünü kaybetme hissi yaşamaktadır ki bu da endişe sırasında doğaüstü güce inanıp teslim olduğunda yükünü hafifletmektedir.” ifadelerine yer veriyor.

“Somut varlıklara inanma eğilimi, insanın en zayıf yanlarından biridir”

İnsanın inancı sayesinde kendisini korkularına karşı teselli edebileceğini ve anlam arayışına cevap bulabileceğini belirten Tarhan; “İnsan, belirsizlik karşısında hissettiği tehlike duygusuyla baş etmek için anlam arayışına girer ve kutsal her şeye kadir olan bir güce inanma isteğiyle bilinçsizliğe karşı bir savaş verir. Somut varlıklara inanma eğilimi, insanın en zayıf yanlarından biridir. Bilinç, her şeyi açıklamaya çalışmakta ve açıklama getiremediği konularda anlam arayış içinde kendisinin dışındaki bir güce bağlanma ihtiyacıyla yorum yapmaktadır. Bu ihtiyaç, insanı inanca sevk eder ki insan, inancı sayesinde kendisini korkularına karşı teselli edebilir ve anlam arayışına cevap bulabilir.” şeklinde ifade etti.

Birden fazla konu ele alındı

Tarhan yazısında ‘Varoluş Bunalımında Bilgelik’, ‘Ahlaki Akıl Yürütmenin Nörogelişimi’, ‘Spinoza Yanılgısı’, ‘Maneviyat ve Sağlık İlişkisi’, ‘Anlam Arayışı Yolları’, ‘Bilgeliğin Yanılgıları ve Çözüm Yolları’ başlıklarına dair önemli aktarımlarda bulunuyor.  
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)