1 Konu 1 Konukta madenler konuşuldu
Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 25. oturumu gerçekleşti. Programın konuğu Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü Öğr. Gör. Ertuğrul Kaya oldu. Kaya, maden ferdi kaza sigortası kapsamında maden denetlemeleri ve iş güvenliği uzmanının görevleri konularında önemli paylaşımlarda bulundu.
Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte madenciliğin ne olduğu, madenlerde iş kazasının nedenleri, maden işletmelerinde sağlık ve güvenlik konuları tartışıldı.
“Madende önemli olan ekonomik değerinin olmasıdır"
Öğr. Gör. Ertuğrul Kaya, ‘maden’ kavramı ile ilgili bilgi verdi. Dağın başında olan ışıltısı, parıltısı ve ekonomik değeri olan doğada serbest halde bulunan tüm elementlerin, kayacıkların hepsinin bir maden olduğunu ifade etti. Kaya, “Önemli olan ekonomik değerlerinin olması. Bugün kullandığımız her şeyde maden var. Madeni yer altından çıkartmak gerçekten zor bir iş. Bunun zorluğunu bir kömür madenine gelip görmeden anlamanız çok güç” şeklinde konuştu.
"Madenciliğin yapıldığı yerde dere yatağı olmamalı!"
Kaya, madencilerin yaşadığı iş kazalarına değinerek iş kazalarının önlenebilmesi için önerilerde bulundu. Kaya, göçük, kavlak taş düşmesi, patlama, araç çarpması, devrilmesi, elektrik çarpması, tecrübesiz işçi ve heyelan faktörlerinin iş kazasına neden olduğunu söyledi. Kaya, “Dere yatağında madencilik yaparsanız su basabilir, yer altı işletmeciyseniz üst taraftan bir heyelan gelir ve sizin ocağınızın üstünü kapatabilir. Bu yüzden hidrojeolojik raporu istiyoruz. Madencilik yapılacak yerde dere yatağı, maden suyu olmamalı. Bunlar hep birer faktördür” ifadelerini kullandı.
İş sağlığı ve güvenliği için nelere dikkat etmeliyiz?
Kaya, maden işletmecilerinin sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi verdi. Yer seçiminin önemine değinen Kaya, maden tesislerinde yürüme yoluna korkuluklar, işçinin düşmesini engellemek için ızgaranın olması gerektiğini ifade etti. Tesislerdeki silo girişte alınacak önlemlerden de bahseden Kaya, gözetici, sinyal ipi, emniyet kemeri, temiz hava solunum cihazının mutlaka olması gerektiğini vurguladı.
Soru cevap eşliğinde gerçekleşen etkinliğin ardından Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Emekli Öğr. Üyesi Prof. Dr. Günay Kocasoy, Öğr. Gör. Ertuğrul Kaya'ya plaket takdim etti.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)