Beyaz önlüklerini Diyetisyenler gününde giydiler…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.48112

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencileri beyaz önlük giymenin coşkusunu yaşadı. 6 Haziran Diyetisyenler günü kapsamında düzenlenen önlük giyme törenine Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müge Arslan başta olmak üzere bölüm akademisyenleri, öğrenciler ve veliler yoğun ilgi gösterdi. Önlük giyme heyecanı yaşayan öğrenciler meslek hayatına giden yolda önemli bir adımı atmış oldular. Tören kapsamında Uzm. Dyt. Olcay Barış, “Olcay Barış ile Mesleğe Dair” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi.  

Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbni Sina Oditoryumunda düzenlenen beyaz önlük giyme törenine katılımcıların ilgisi yoğun oldu.

Törende Öğr. Gör. Kübra Şahin hoş geldiniz konuşması gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Müge Arslan: “Tarihler boyunca en önemli tartışma konusu olan beslenmedir”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müge Arslan, Diyetisyenliğin tarihsel sürecinden bahsetti. Arslan; “Bugün oldukça önemli bir gün. İki güzel günün bir arada olduğu bir gün. 6 Haziran Diyetisyenler günü ve aynı zamanda siz öğrencilerimizin meslek öncesinde etik ve ahlaki değerlerin, eşit hizmet anlayışının en önemli temsilcisi olan beyaz önlükleri giyeceğiniz gün. Onun için bizler de sizler gibi bugünün heyecanını yaşıyoruz. İnsanlık tarihinin başlangıcından itibaren aslında her canlı üreme, barınma, beslenme gibi birtakım sorunlarla karşılaşıyor ve kuşkusuz ki bunların içerisinde tarihler boyunca en önemli tartışma konusu olan beslenmedir. Zamanın ilerlemesiyle beraber ilerleyen teknolojiyle paralel beslenme bir bilim dalı haline geliyor. İşte bu aslında beslenme biliminin kuralları doğrultusunda bireye özgü, bireyin yaşam tarzına özgü, hastalıklarla olan ilişkisine yönelik kişiye özel beslenme planlarının oluşturulmasını ve bu oluşturulan beslenme planlarının uygulanabilmesi için kişilere eğitim veren bir meslek grubu ortaya çıkıyor. İlk olarak 1899 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri'nde diyetisyenlik meydana çıkıyor. Ülkemizde mesleğimizin duayen hocası ve kurucusu Prof. Dr. Ayşe Baysal hocamızın önderliğinde 1962 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde diyetetik bölümü açılıyor. Aslında Türkiye'de diyetisyenlik 1966 yılında Hacettepe'nin ilk mezunlarını vermesiyle başlamış oluyor ve o tarihten itibaren günümüze kadar gelen süreç içerisinde mesleğimiz şüphesiz ki çok popüler bir hale geldi.” şeklinde konuştu.

“Mesleğimizle ilgili bilgi kirliliği oluşmuş durumda…”

Diyetisyenlerin, beslenme kirliliğini ortadan kaldırarak insan sağlığını tehlikeye sokabilecek olan tüm sürece müdahale edebilecek kişiler olduklarına dikkat çeken Arslan; “Sanıyorum 2023 yılı Sağlık Bakanlığı verilerine göre şu anda aktif olarak ülkemizde görev yapan diyetisyen sayısı 31 bin civarındaydı. Bu 2024'te daha da fazla artmıştır diye düşünüyorum. Peki nedir bu diyetisyen? Diyetisyen, Yüksek Öğretim Kurumlarının Sağlık Bilimleri Fakültesi ya da ya da Yüksekokullarında 4 yıllık eğitimini başarıyla tamamlayan kişilere verilen unvan oluyor. Maalesef ki günümüzde bu eğitimi almadan beslenme konusunda halkı bilgilendirmeye yönelik vasıfsız spor hocalarından tutun sanatçılara, mankenlere kadar çok fazla mesleğimizle ilgili bilgi kirliliği oluşmuş durumda. İşte bu noktada bizlere oldukça önemli roller düşmektedir. Toplum sağlığı, kamu ve özel sektörlerde, gıda sanayisinde, eğitim süreçlerinde yani aslında gıdanın ve beslenmenin olduğu her yerde mevcut olan bu beslenme kirliliğini ortadan kaldırarak insan sağlığını tehlikeye sokabilecek olan tüm bu sürece müdahale edebilecek oldukça önemli kişileriz. İşte bugün giyeceğiniz bu önlükler aldığınız bilgiyle sağlık ve hastalık süreçlerinin önemini bildiren en önemli temsilcilerdir.” dedi.

Uzm. Dyt. Olcay Barış söyleşi gerçekleştirdi

Tören kapsamında sahanın önemli isimlerinden Uzm. Dyt. Olcay Barış, “Olcay Barış ile Mesleğe Dair” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. Barış, özel hastane deneyimleri, çalışma hayatı idealler ve hedefler ile ilgili yaşamından kesitlerle mezun adayı öğrencilere paylaşımlarda bulundu. Barış, Beslenme ve Diyetetik eğitiminde teorikten pratiğe, bilimsel ve çalışma hayatındaki etik değerlere dikkat çekti. Meslek etiği ve ilkelerine konusuna özellikle dikkat çeken Barış öğrencilere önemli hatırlatmalarda bulundu. 

Meslek hayatında yaşanabilecek engeller ve engellerle başa çıkma yöntemlerinin altını çizen Uzm. Dyt. Olcay Barış, Dünya Sağlık Örgütü Diyetisyenlik tanımından da bahsetti.  

Barış'a, Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müge Arslan tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Öğrenciler beyaz önlüklerini giydi…

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencileri beyaz önlük giymenin coşkusunu yaşadı. 

Uzm. Dyt. Olcay Barış da öğrencilere önlük giydirdi. 

Törende öğrenciler büyük coşku ve heyecan yaşadı.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)